"Menderes Havzası'ndaki kuraklıkla mücadele için üreticilere artezyen desteği sağlanmalıdır"

"Menderes Havzası'ndaki kuraklıkla mücadele için üreticilere artezyen desteği sağlanmalıdır"

İYİ parti Aydın milletvekili Aydın Adnan Sezgin "Menderes Havzası'ndaki kuraklıkla mücadele için üreticilere artezyen desteği sağlanmalıdır" dedi.

İYİ parti Aydın milletvekili Aydın Adnan Sezgin yaptığı yazılı açıklamada "Menderes Havzası'ndaki kuraklıkla mücadele için üreticilere artezyen desteği sağlanmalıdır" dedi. Sengin basın açıklamasına şöyle devam etti.

Menderes Havzası'nı besleyen Büyük Menderes Nehri'nde su seviyesi son günlerde ciddi bir düşüş yaşamaktadır. Ülkemizin en verimli tarım arazilerine sahip bölgede susuzluk ve kuraklık önemli bir sorun haline gelmiş, üreticiler ve bölge halkı mağduriyet yaşamaya başlamıştır. 

İktidar tarafından kuraklıkla ilgili tedbirlerin alınmasında geç kalınmış, alınan tedbirler de palyatif düzeyde kalmıştır. Geçtiğimiz aylarda kısıtlı sulama uygulamasına geçilmiş, üreticilerin sulama uygulamalarında sınırlandırma yapılmıştır. 

Ancak kısıtlı sulama uygulaması kuraklığın artmasını önleyemediği gibi, bölgedeki tarımsal üretime de darbe vurmuştur. Bu konuda vermiş olduğum soru önergesine (https://www.sesgazetesi.com.tr/haber/6641282/ciftcilerimiz-kisitli-sulamadan-sikayetci) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yeterli yanıt verilmemiş, asıl meselenin etrafından dolanan bir açıklamayla (https://www.kent09.com.tr/aydin-haberleri/milletvekili-sezgin-in-onergesine-bakan-pakdemirli-den-cevap-h94368.html) yetinilmiştir. 

Geçtiğimiz hafta yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi, Sayın Bekir Pakdemirli'nin yanıtı, su yetersizliği sorununun çözülmesine yönelik herhangi bir sürdürülebilir çalışma veya proje bulunmadığını ortaya koymuştur. Bu hafta kuraklık düzeyinin artması da bu tespitimi bir kez daha teyit etmiştir. 

Kuraklık, sadece doğal bir hadise sonucu ortaya çıkmamıştır. Aynı zamanda iktidarın vaktinde gerekli tedbirleri almamasından kaynaklanmaktadır. Kuraklıkla mücadele için iktidarın tercih ettiği yöntem, üreticilerin elini kolunu bağlayan bir sulama kısıtlamasıdır. Oysa kısa vadede geliştirilebilecek en makul çözüm, artezyen kuyularının açılması için üreticilere destek verilmesi olmalıydı. Gelinen noktada üreticilere su kuyusu açmalarına yönelik yönlendirme ve maddi destek sağlanması, kuraklığın neden olacağı olumsuz sonuçların kısmen bertaraf edilebilmesi için en doğru yaklaşım olacaktır.

Çiftçi hemşehrilerimize bu desteğin bir an önce sağlanmasını bekliyoruz. Böyle bir tedbir, tarımsal üretim açısından doğacak aksaklıkların ve darlık yahut fiyatların yükselmesi sonucunda tüketicilerin mağdur edilmesinin de önüne geçecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.