MENOPOZ KADIN ÖMRÜNÜN YAKLAŞIK 25 YILINI ETKİLİYOR

MENOPOZ KADIN ÖMRÜNÜN YAKLAŞIK 25 YILINI ETKİLİYOR

MENOPOZ KADIN ÖMRÜNÜN YAKLAŞIK 25 YILINI ETKİLİYOR


Gerçek Gazetesi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükrü Alan, rahat bir menepoz dönemi geçirebilmek için öncelikli olarak sağlıklı beslenmenin ilk sırada yer aldığını dikkat çekti.
Yumurtalıklardan salgılanan kadınlık hormonunun tükenmesi ile başlayan menopozun; kadınlarda ateş basması, terleme, uykusuzluk ve sinirlilik gibi sorunların yaşanmasına neden olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükrü Alan, en belirgin özelliği adetin tamamen kesilmesi olan menopozun, kadın ömrünün yaklaşık 25 yılını etkilediğini öne sürdü.
Menepoz döneminde sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükrü Alan, “Sağlıklı bir yaşam için beslenmenin önemi tartışmasız büyüktür. Menepoz dönemi de rahat yaşamak ve hastalıklardan korunarak geçirebilmek için sağlıklı beslenmeyi ön plana çıkarmak gerekir. Dikkat edilmesi gereken en önemli koşul; sebze ve meyve ağırlıklı beslenmektir. Aynı zamanda bu dönemde görülebilecek kolesterol yükselmesi gibi sorunlardan korunabilmek için de kırmızı et yerine beyaz eti tercih etmek gerekir. Kemik erimesine karşı süt ve süt ürünlerinin tüketimine ağırlık verilmelidir. Kan şekeri düzeyi de sağlıklı bir menepoz için önemlidir. Kan şekerini yükseltmeyen kompleks karbonhidratlar seçilmelidir. Beslenmede fazla sodyum almak hem bu dönemde oluşabilecek kalp damar hastalıkları riskini artırır hem de idrarla kalsiyum kayıplarını artırarak osteoropoza zemin hazırlar. Bu nedenle yiyeceklerdeki tuz miktarı azaltılmalıdır” dedi.
Menopoz döneminde çay, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Alan, “Çay, kahve, kola, çikolata, kakao gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler yerine bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Menopoz döneminde görülen uykusuzluk, sıcak basması ve osteoporoz için de kafein tüketimini azaltmak gerekir. Diğer bir önemli husus ise sigarayı bırakmak gerekir. Sigarayı bırakarak kalp damar hastalığı, kanser, inme ve birçok hastalık riskinin büyük ölçüde azalacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle sigarayı bırakarak daha sağlıklı bir yaşam için adım atılmalıdır” diye konuştu.
Menepoz dönemi ile birlikte kilo alımının da söz konusu olacağını işaret eden Alan, “Sağlıklı beslenerek ve spor yaparak kilo probleminden kurtulabilirsiniz. Menopoz döneminde kilo alma ihtimali de vardır. Kilo vermek için aç kalmak yerine, günde üç öğün yiyip ara öğünlerde de meyve ve tok tutucu hafif gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca her kadın 20"li yaşlarından itibaren düzenli olarak bazı kontrolleri yaptırmalıdır. Menepoz ile birlikte bu kontrolerin sıklığı arttırılmalı, yıllık mamografi, jinekolojik muayene ve tetkiklerin doktora danışılarak planlanması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.