Nano Teknolojileri

Nano Teknolojileri

TÜRK OCAĞI’NDAN “BILGI ÇAĞI VE NANO TEKNOLOJILERI” KONFERANSI

- TÜRK OCAKLARI KUŞADASI ŞUBESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN KONFERANSA KONUŞMACI OLARAK KATILAN CAN KARABULUT, NANO TEKNOLOJİLERİN İNSANLIĞIN ÖNÜNDE YENİ BİR ÇAĞ AÇTIĞINI AÇIKLADI
Gerçek Gazetesi
Türk Ocakları Kuşadası Şubesi tarafından düzenlenen ve Can Karabulut"un konuşmacı olarak katıldığı “Bilgi Çağı ve Nanoteknolojileri” konulu konferans Kuşadası Türk Ocağı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Konferansta bir açılış konuşması yapan Türk Ocakları Kuşadası Şube Başkanı Cemal Sarı, “Geçmişimizi öğrendiğimiz gibi geleceğimizi de planlamamız gerekiyor. Bizler için en doğru yol gösterici olan bilimin ışığından yararlanmalıyız” dedi.
Daha sonra konuşmasına başlayan Can Karabulut, 21. yüzyılı “Bilgi Çağı” olarak nitelendirerek, sanayi öncesi tarım döneminin ekonomik yapısı ve feodal devlet düzeni ile ilgili özet bilgi verdi. Sanayi çağının 18. yüzyılda başladığını ve yerüstü zenginliklerinin yerine bu kez yeraltı zenginliklerinin geçtiğini anlatan Karabulut, “Günümüzde sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecinin sancılarını yaşamaktayız” diye konuştu.
Bilgi çağında yoğun bilgi üretimi ve tüketimi olacağına dikkati çeken Can Karabulut, “Bilgi çağının ekonomik mantığını tarım ve sanayi çağı mantığı ile anlamamız mümkün değildir. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bilgi üretimi ve paylaşımı bilgiyi katlayarak çoğaltacak ve yeni üretim modellemesini ortaya koyacaktır. Sanayi çağından bilgi çağına geçiş sürecinde paranın karşılığı bilgi üretimi olacaktır. Bilgi çağına tamamen geçildiğinde ise paraya ihtiyaç da tamamen ortadan kalkacaktır. Bu da sosyalizm ve kapitalizmin son bulması anlamına gelir. Toplum yapısı da çekirdek aileden bireysel yaşama geçecektir” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının son bölümünde gelişen “Nanoteknoloji”ler hakkında bilgi veren Can Karabulut, “Bilim tarihi uzun zamandır sürekli branşlaşmaya gitti. Nanoteknoloji bugün en önemli branşlardan biri haline geldi. Çünkü bilimsel gelişmenin atomik boyut sınırlarına dayanması ile bir anlamda bilimler de ortak bir nokta etrafında birleşmeye başlamıştır.
Artık canlıların sırrını çözmek için molekülleri ve bağ yapılarını bilmek, fizik kanunlarını uygulamak için kimyayı öğrenmek ve elektronik çipler imal etmek için hem kimya hem fizik bilmek, atomları anlamak için kuantum fiziğini idrak edebilmek gerekiyor. Nanoteknoloji, etrafında bilimlerin birleşerek bu yeni teknolojiyi hızla büyütüyor olması, yeni bir çağında başlangıcı anlamına geliyor. Bu aşamada üzerinde durulması gereken bir konuda Nanometre ölçeğindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması kontrolü ve üretimi amacıyla, optimal malzemenin, cihazların ve sistemlerin geliştirilmesidir. Artık bu kaçınılmazın başlangıcında Nano ölçekteki olayların müdahelesi ile bilim ve teknolojide yeni ufuklar açılmaya başlamıştır” şeklinde konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum