TÜRKİYE-DÜNYA TİCARET KÖPRÜSܒNE

TÜRKİYE-DÜNYA TİCARET KÖPRÜSܒNE

TÜRKİYE-DÜNYA TİCARET KÖPRÜSܒNE AYDINLI 8 İŞADAMI VE FİRMA KATILDI


█Gerçek Gazetesi
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından bu yıl 19."su düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü"nde 130 ülkeden bin 500 iş insanı Türkiye"deki ticaret fırsatlarını değerlendiriyor. Aydın"dan 8 firma ve iş adamının katıldığı ticaret buluşmasında Aydın inciri en yoğun ilgi gören ürün oldu. Organizasyonun ana temasını tarım ve gıda sektörleri oluştururken, ticaret buluşmasında özellikle Afrika ülkelerinden yoğun bir bayan katılımı olması dikkat çekti.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu"nun (TUSKON) düzenlediği, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle tarım ve gıda sektörlerine yönelik "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013" programı, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi"nde gerçekleştirildi. 130 ülkeden bin 450 iş insanı, Türkiye"den bin 500 iş insanı ile bir araya geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından gerçekleştirilen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013"e Aydın"dan ASİAD Üyleri Tuğba Kuruyemiş Adına İbrahim Tonkul, Elmas Dış Ticaret Adına Mustafa Elmas, Günaydın Ticaret"ten İsmail Günaydın, diğer firmalardan Mehmet Çevik, Vehbi Yılmaz, Macit Esmergul, Birol Helvacı ve Neşet Kuru katıldı.
Fuarda ASİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genç ASİAD Komitesi Başkanı Mustafa Elmas tarafından Aydın incirinin tanıtımı yapıldı. Dünyanın 130 değişik ülkesinden Türkiye"ye gelip ilk defa inciri tadan çok sayıda kişi aynı zamanda Kur"an-ı Kerimde de adı geçen ve çok faydalı olan meyveyi yiyince şaşkınlıklarını gizleyemediler. Fuarda Aydınlı işadamları gıda ürünlerinin yanı sıra, hayvan yemi ve çeşitli ürünlerin tanıtımını yapıp ikili iş görüşmeleri yaptılar.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, bu yıl gerçekleştirilen organizasyonda 25 bin iş görüşmesi yapılmasını hedeflediklerini belirterek “2006 yılında mütevazı bir şekilde başlayan Ticaret Köprüleri yolculuğumuz Avrasya, Asya Pasifik, Orta ve Doğu Avrupa kıtalarına genişledi ve 10"un üzerinde köprüprogramı gerçekleştirildi. 2010 yılından itibaren programı tüm dünyadan katılıma açık şekilde düzenlenmeye başlandı ve binlerce yerli ve misafir işadamımızı bir araya getiren bir konumda oldu. Ortaya çıkan sonuçlar ve artan rağbet sebebiyle, verimimizi arttırmak ve talebe cevap verebilmek adına 2011 yılı itibariyle ticaret köprülerini sektörel olarak organize etmeye karar verdik. Daha önce gıda, inşaat ve tekstil başta olmak üzere farklı sektörler odaklı düzenlenen dünya köprülerinin 19. sunu düzenledik. Gıda, Hızlı Tüketim Mamulleri, Tarım ve ilgili makinalar olarak belirlediğimiz bu ticaret köprüsü 1904 uluslararası ve yerel firmayı bir araya getiriyor” dedi.
Programa Latin Amerika"dan 55, Asya Pasifik"ten 221, Afrika"dan 676, Ortadoğu"dan 31, Avrupa ve Balkanlar"dan 110, Avrasya"dan 306 ve Kuzey Amerika"dan 20 iş insanı olmak üzere toplam bin 453 yabancı kişinin katıldığı belirtildi.
Gelişmiş piyasalarda yaşanan rekabetin neticesinde firmaların büyüme problemleri yaşadığını belirten Meral, “Hali hazırda dünya nüfusunun yüzde 82"si gelişen ekonomilerde yaşamaktadır, yeni doğan bebeklerin yüzde 92"si bu ülkelerde doğmaktadır. 2030 yılı için yapılan tahminlerde dünya orta sınıfına 1 milyar yeni tüketicinin katılması beklenmekte olup, bu sınıfın yüzde 93"nünde gelişen ekonomilerde yaşayacağını iş adamlarımız hesaba katarak büyüme fırsatlarını değerlendirmelilerdir. Demografik göstergeler, ekonomik büyüme hızı ve düşük rekabetin firmalara yüksek büyüme sağlayabileceğini düşündüğümüz ülkelere örnek olarak: Bangladeş, Endonezya, Meksika, Pakistan, Vietnam ve bütün Afrika ülkeleri olarak sıralayabiliriz. Potansiyeli ifade etme adına Dünya"da tarıma elverişli olup kullanılmayan tarım arazilerinin yüzde 60"ının Afrika kıtasında olması örnek gösterilebilir” diye konuştu.
Organizasyonun Türk ekonomisi için son derece önemli olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise “130 ülkeden 1.450 yabancı işadamının katıldığı son derece önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyoruz. 2030 hedeflerimiz kapsamında önemli çalışmalarımızdan birisi de yurtdışı alım organizasyonları. Aslında TUSKON ticaret köprüleri aynı zamanda bir gönül köprüsü. Kamu, STK ve özel sektör işbirliği ile tüm dünyaya önemli bir mesajı da vermiş oluyoruz. 19. Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü"nün bugünkü teması tarım ve gıda. Tarım ve gıda sektörü gelecekte dünyada petrolden daha önemli bir konuma sahip olacak. Çalışan nüfusumuzun 4"te 1"i tarım sektöründe. Dünyanın en büyük 7"nci tarım ekonomisi olduk. Tarımda Avrupa şampiyonu konumundayız. Bugün 6 bin 60 firmamız 205 ülkeye ve gümrük bölgesine tarım ürünleri ihracatı yapıyoruz. 2023"te 40 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı hedefi yakalamayı hedeflemekteyiz” dedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.