İlk leylek Gölbent’e geldi

İlk leylek Gölbent’e geldi

İlk leylek Gölbent’e geldi


█ Gerçek Gazetesi
Hamdi AKGÜL
Geçen yıl Ağustos ayında Söke'den, Orta ve Güney Afrika'ya doğru 10 bin km. lik zorlu yolculuğa çıkan leylekler, tekrar baharın gelmesiyle birlikte yurdumuza dönmeye başladılar. Aşağı Büyük Menderes Deltası'nın ova köylerinden olan Söke'ye bağlı Gölbent Köyü'ne yaz konuklarından ilki geldi. Tek başına gelerek Gölbent'teki yuvasına yerleşen leylek, Söke Ovasında yiyecek aramak için zaman zaman dışarı çıkıyor. Bu arasında yuvsında dinlenen leylek eşinin dönmesini bekliyor.
Ekolojik Hayatı Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Aşağı Büyük Menderes köylerinde her yıl leyleği ilk gören kişiye 1 çuval un dağıttıklarını belirterek, "Gölbent Köyünden bekçi Hüseyin Tomruk, bu yıl leyleği ilk gören kişi olarak 1 çuval un kazandı. Geçtiğimiz yıllara göre yağmurlar daha az yağmış ve bu durum da sulak alanların azalmasına neden olmuştur. Leyleklerin beslenme grubunu oluşturan en önemli canlılar sulak alanlarda yaşadığından, bu yıl yiyecek bulmada sıkıntı yaşayacaklarını düşünmekteyiz. Leyleklerle birlikte her yıl bölgeye akın eden kurbağa toplayıcılarına bu yıl çok dikkat edilmelidir. Çünkü kurbağalar leyleklerin en temel besin gruplarından birini oluşturmaktadır" dedi.
Leyleğin 20 Şubat Perşembe günü köylerine geldiğini ifade eden Gölbent Köyünden bekçi Hüseyin Tomruk, "Leylekleri köyümüzde herkes seviyor. Onlar geldi mi bize de bir heyecan gelir, köyümüze neşe gelir. Arka arkaya diğerleri de gelmeye başlar. Yumurtalarını bırakırlar, sonra da yavrular çıkar. çoluk çocuk onların büyümesini, annelerinin onları beslemesini izleriz. Ne zaman Ağustos geldi mi, bizim içimize üzüntü dolar. çünkü onlar göçe başlayacaktır. Her gelen gelen leyleğin bacağına bakıyorum. Çünkü 3 yıldır halka takılıyor, bakalaım leylekler gelecek mi diye merak ediyoruz. Geçen yıl bizim köyde doğan leyleklerden birini Yunanistan'da elektrik çarpmış ölmüş. Çok üzüldük. İyi ki halka takıyorlar, nereye gittiklerini, başlarına ne geldiğini öğreniyoruz" dedi.
Söke'de leyleklerin geliş dönemi öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı. OKODOSD - Söke AYDEM işbirliği ile, köylerde sorunlu olan leylek yuvaları değiştirildi, direk üzerinde platformu olmayan yuvalara yenileri takıldı. Aşağı Menderes Havzası'ndaki leyleklerin korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle leyleklerin sayımları gerçekleştirilecek ve AYDEM işbirliği ile 3 yıldan beri yapılan leylek yavrularının halkalama çalışmaları, 2014 yazında da gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.