Kuraklığa karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı

Kuraklığa karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı

Kuraklığa karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı

Gerçek Gazetesi
Küresel ölçekte en büyük sorunlardan biri haline gelen kuraklık sorunu Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü"nde yapılan toplantıda masaya yatırıldı.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İncir Toplantı Salonu"nda, Tarımsal kuraklık il kriz merkezi toplantısı yapıldı. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü"nde yapılan toplantıya; İl Müdürümüz Salih Köksal başkanlığında Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Adem Kaplan, Aydın Meteoroloji Müdürlüğü"nden Mühendis Cumhur Çolakoç, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü"nden Ziraat Mühendisi Salih Kızıltepe, İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü"nden Dr. Müh. İlknur Köseoğlu, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü"ne bağlı İlçe Müdürleri, birlikler, ziraat odaları, araştırma kuruluşları, üniversite gibi ilgili kamu kuruluşlarını kapsayan 85 kişi katıldı.
İl Kuraklık Eylem Planı"nın masaya yatırıldığı toplantıda; Aydın Meteoroloji Müdürlüğü"nden Mühendis Cumhur Çolakoç yıllık yağışların, uzun yıllar karşılaştırmasını yaparak verdiği bilgide Aydın ilinin hafif kuraklığa doğru gidebileceğine vurgu yaptı. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü"nden Ziraat Mühendisi Salih Kızıltepe ise su rezervleri ile ilgili mevcut durumu sunarak yüzeysel sulamada dikkatli olunması uyarısında bulundu. İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü"nden Dr. Müh. İlknur Köseoğlu; Aydın için kuraklığa dayanıklı incir çeşidinin sarı lop olduğunu, teraslamanın olumlu etkileyeceğini ve yaklaşan ilekleme döneminde fazla ilekleme yapılmaması konusunda uyarılarda bulundu. İl Kuraklık Eylem Planı toplantısına katılan sivil toplum örgüt temsilcileri de konuyla ilgili sorun ve önerilerini dile getirdi.
“KRİZ DÖNEMLERİNDE YAPILACAK MÜCADELE İLE KURAKLIK ASGARİ DÜZEYDE KALMASI AMAÇLANMALIDIR”
Tarımsal kuraklıkla mücadelede temel amacın, kamuoyunun bilinç düzeyini artırmak olduğunu vurgulayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Çevresel açıdan sürdürülebilir tarımsal su kullanım planlaması ile kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde ileriye dönük gerekli bütün tedbirler alınmalıdır. Kriz dönemlerinde ise etkin bir mücadele programını uygulayarak kuraklığın etkilerinin asgari düzeyde kalması amaçlanmalıdır. Söz konusu amaç doğrultusunda, kuraklıkla mücadele faaliyetlerinin, tarım sektörünü etkileyen diğer afetlerle mücadele faaliyetlerini tamamlayıcı nitelikte yürütülmesine öncelik verilmelidir. Konunun ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasının toplumun bütün bireyleri, sivil toplum kuruluşları, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kuraklıkla mücadele konusunda katkı ve katılımı esas alınarak gerçekleşmesi sağlanabilir” dedi.
“KURAKLIKLA MÜCADELEDE TEDBİRİ NORMAL YILLARDA ALMAK DAHA ÖNEMLİDİR”
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak çiftçilere kuraklık konusunda eğitimlerin devam ettiğini öne süren Köksal, “Aydın merkezde 25 TARGEL personeli ile köylerde yapılan Kuraklık Eylem Planı çerçevesinde 514 çiftçiye kuraklığın önemi ve alınacak tedbirler içerisinde toprak işleme, az su isteyen ürünlerin önemi, sulama teknikleri, sulama tesislerinin bakımı, budama, anız yakmama, yağan yağmur suyunu biriktirme yöntemleri anlatılarak eğitim yapılmış olup eğitimlere ilçelerle devam edilecek. Bu itibarla; Bakanlığımız Koordinatörlüğünde tüm ülkeyi kapsayan 1"inci 5 yıllık Eylem Planını 2008-2012 yılları arasında, 2"nci Eylem Planını ise 2013-2017 yılları arasında ilgili kuruluşlarla beraber hazırlandı. Kuraklıkla mücadelede, kurak yıllarda alınması gereken tedbirlerden önce normal şartlardaki yıllarda alınması gereken tedbirler daha çok önem kazanmaktadır. Bu nedenlerle "Kuraklık Eylem Planı" sadece kuraklık olduğu yıllarda alınacak önlemleri değil, kuraklık olmadan önce yağışlı yıllarda alınacak tedbirleri de içermektedir” diye konuştu.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.