Alevilikte Kadının Yeri konulu konferans verildi

Alevilikte Kadının Yeri konulu konferans verildi

Alevilikte Kadının Yeri konulu konferans verildi


Gerçek Gazetesi
Hamdi AKGÜL
Söke Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen, 'Alevilikte Kadının Yeri ve Önemi' konulu konferans düzenlendi. 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yapılan etkinlikler çerçevesinde Alevi Kültürünün önemli isimlerinden Araştırmacı Yazar Ali Bektaş konuşmacı olarak, ehlibeyt inancında kadının toplumdaki önemini değerlendirdi.
İslamdan önce cahiliye döneminde kadının söz hakkı ve toplumda yerinin olmadığını ifade eden Ali Bektaş, kadını aşağılayan ve toplumdan uzak tutan bir anlayışın İslamda ve Hz. Muhammet'in hayatında yerinin olmadığını belirterek, "Arap bedevi toplumu İslamdan sonra da kadını dar bir çerçeveye oturtmaya çalışmıştır. Oysa ki, peygamberimizin kırklar meclisinde 17 kadın vardı. Kadınlar ticaret ve siyasette söz sahibi olmaya başlayınca, bunu kısıtlamak için islam inancında yanlış ve gerçek olmayan bir takım sözleri Peygamberimizin hadis sözleri gibi kullanmaya başladılar. Peygamberimizin soyunu devam ettiren ehlibeyt bu safsatalara inancında yer vermemiştir. Kur'an-ı yorumlarken kendi işine geldiği gibi davranan sözde alimler ve Arap kültürünün etkisiyle bir dönem İslamiyette kadın tutsak gibi algılanmıştır. Oysa bu tamamiyle yanlıştır. İlk insanlığın kuruluşundan başlayan hak dinlerde kadınlar hiç bir zaman toplum dışına itilmemiştir. Kadını aşağılayan ve toplumdan uzak tutan dinler değil, onların yanlış yorumcuları ve Arap kültürünün etkisinde kalan yazarlardır" dedi.
Cahiliye adetlerinin etkisiyle din düşmanlığı yapılarak, erkeği günaha teşvik eden varlık olarak kadının gösterilmesinin İslam dinine aykırı olduğunu belirten Ali Bektaş, "Cennet anaların ayaklarının altındadır diyen bir peygamberin ümmeti kadını hayatın her alanında en üst seviyede tutması lazım. Cennet kadınların yüzü suyu hürmetine yaratılmıştır. Her erkeğin yaratılış sebebi bir kadındır. Peygamberimizin 2 erkek evladı yaşamamış, soyu da ehlibeyti olan kızı Fatıma ve Ali'den devam etmiştir" dedi.
Söke Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Hasan Çevik tarafından yazar Ali Bektaş'a çiçek takdim edildi, Bektaş da teşekkür ettikten sonra, kendisine verilen çiçeği derneğin kadın üyelerinden birisine verdi. Konferansa, CHP Söke Belediye Başkan Adayı Süleyman Toyran, Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna, Söke CHP İlçe Başkanı Hüseyin Akkaya ve Söke Belediye Meclis Üyesi ve Kadın Komisyonu Başkanı Nimet İncedal'ın yanı sıra; vatandaşlar izlediler. Araştırmacı Yazar Ali Bektaş, kitaplarını izleyerek söyleşi de bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.