Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi: Mısır’da darbeciler insan hakları ihlal

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi: Mısır’da darbeciler insan hakları ihlal

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi: Mısır’da darbeciler insan hakları ihlallerinde sınır tanımıyor

Gerçek Gazetesi
İmdat GÜÇLÜ
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Söke Eş Sözcüleri M. Celal Gümüş ve Sevay Açıcıyaptıkları yazılı açıklama ile Mısır"da alınan idam kararlarını ve yagılama sürecini eleştirdiler.
Yapılan açıklamada, alınan kararlar neticesinde sadece Mısır"ın değil, destek veren bütün ülkelerin sorumlu olduğunun altı çizildi. Açıklama şöyle, “Mısır"ın Minya şehrinde bir mahkeme 545 kişiyi, “bir polis memurunu öldürme”, “iki polis memurunu öldürmeye teşebbüs”, “yasaklı gruplara üye olma ve bu tür grupları yönetme” gibi suçlardan adil olmayan bir şekilde yargıladı ve aralarından 528 kişiyi ölüm cezasına mahkum etti.
Avukatlar, Uluslararası Af Örgütü"ne, dava sürecinin başladığı gün olan 22 Mart"ta göz altındaki 118 sanığın 64"ünün mahkeme karşısına çıkarıldığını ve duruşmanın yarım saatten az sürdüğünü belirtti. Savcı, Mısır hukukunda suçlamaların tamamını yüksek sesle okumakla sorumlu olmasına rağmen bunu yapmadı. Hakim, savunma makamının tanıkları sorgulamasına izin vermedi ve 528 kişinin aleyhindeki delilleri gözden geçirmedi. Hakim, ayrıca, savunma makamının 3070 sayfalık dava belgelerini gözden geçirmek için ek süre talebini, 24 Mart"ta kararı açıklayacağını belirterek, reddetti.
Duruşma 24 Mart"ta tüm sanıkların gıyabında devam etti. Duruşmada, mahkemeye gelmeleri yasaklanan savunma avukatlarının hiçbiri yoktu. Hakim, ölüm cezasına mahkum edilen 528 kişi ile ilgili görüşlerini almak amacıyla Baş Müftü"ye başvurdu. Mısır hukukuna göre ceza mahkemeleri tarafından verilen tüm ölüm cezaları kararları için, görüşü bağlayıcı olmamakla birlikte, Baş Müftü"ye danışılması gerekiyor. Hakim 28 Nisan"da resmi kararı açıklayacak.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Söke Örgütü olarak, İdam kararlarının, Mısır'da darbe nedeniyle yaşanan sıkıntıları artıracağı, toplumdaki bölünmüşlüğü derinleştireceği ve bu durumun ülke ve bölge barışına yansımalarının olacağını düşünüyoruz. Ayrıca verilen bu karar, 3 Temmuz 2013'te yapılanın kesinlikle halk iradesine karşı darbe olduğunu bir kez daha şüphe götürmeyecek şekilde ortaya koymuştur. Kararlardan sadece Mısır'daki darbeciler değil, onlara destek veren bütün ülkeler sorumludur.
Mısır Adalet Bakanlığını, Geçici Cumhurbaşkanını ve Cumhuriyet Savcısı'nı,24 Mart"ta bildirilen ölüm cezası kararını bozmaya ve hiçbir koşul altında ölüm cezasına başvurulmayacak şekilde uluslararası standartlara uygun adil bir yargılama sürecini güvence altına almaya,tüm ölüm cezası kararlarını hafifletmeye ve ölüm cezasını yasaklamaya çağırıyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.