2014 yılı tarımsal desteklemeleri belirlendi

2014 yılı tarımsal desteklemeleri belirlendi

2014 yılı tarımsal desteklemeleri belirlendi


Gerçek Gazetesi
2014 yılında çiftçilere yönelik olarak yapılacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin karar Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek resmi gazetede yayımlandı.
2014 yılında yapılacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin kararda; çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlı organizmalara karşı karantina önlemi olarak tavsiye edilen alternatif uygulamaları, biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi desteklemek, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlanmış olup, süt fiyat düzenlemesi desteğinde en az iki yıl araştırma-geliştirme projelerinde beş yıl olmak üzere, 2014 yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin hususlar yer alıyor.
Bakanlar kurulu tarafından kabul edilen karara göre yapılacak olan desteklemelerle ilgili olarak açıklamalarda bulanan Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “2014 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nca belirlenecek büyüklükte ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda toprak analizi yaptırılması zorunlu olacak. Belirlenecek büyüklüğün altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmayacak. 2014 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere dekar başı 2.5 TL toprak analizi desteği ile mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak. 2014 yılında sözleşmeli aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapan üreticilere fark ödemesi desteğine ilave olarak dekar başı 10 TL destekleme ödemesi yapılacak” dedi.
Öte yandan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Köksal, kilogram başına yapılan fark ödemesi desteğinde; yağlık ayçiçeğinde 30 kuruş, kütlü pamukta 55 kuruş, soya fasulyesinde 50 kuruş, kanolada 40 kuruş, aspirde 45 kuruş, zeytinyağında 70 kuruş, dane mısırda 4 kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 5 kuruş olarak belirlendiğini ifade etti. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.