Arı kolonileri S.O.S vermeye başladı

Arı kolonileri S.O.S vermeye başladı

Arı kolonileri S.O.S vermeye başladı

Gerçek Gazetesi
Aydın"da 10 gün önce başlayan arı ölümlerinin artarak devam ettiği bildirildi.
Özellikle Yenipazar ve Sultanhisar Yöresi"nde bulunan arılarla birlikte, yumurtadan yeni çıkan arıların da işçi arıların getirdikleri zehirli polenler dolayısıyla henüz doğmadan öldüğü belirtildi. Zehirlenmeler dolayısıyla kolonilerde çok az miktarda arı kaldığını belirten Sultanhisar Kavaklı Köyü yakınlarındaki arıcılardan Mehmet Şahin ve Murat Şahin, bilinçsiz tarım ilacı kullanılmasından dolayı son yılların en sıkıntılı sezonunu yaşadıklarını belirttiler.
Bölgede 10 gün önce başlayan arı ölümlerinin artarak devam ettiğini ve kolonilerin yok olmaya yüz tuttuğunu belirten arıcılardan Mehmet Şahin, “Bu dönemde arılar oğul verir kolonilerimiz artardı. 10 gün önce başlayan arı ölümleri artarak devam etti. Eskiden sadece ilaçlı çiçeğe konan arılar ölürdü. Şu anda yeni büyüyen yavru arılar da gelen besinden zehirlenerek ölmeye başladı. Dışarı giden pek çok arı geri dönemediği gibi, arılar kovanın içinden de dışarıya sürekli ölen yavru arıları taşıyor. Yetkililer ne olur soruna çare bulsun. Arıya zararlı ilaçların kullanılması yasaklansın” diye konuştu.
“SORUN GİDEREK
BÜYÜYOR”
Arıcılık sektörünün en önemli sorunlarının başında zehirlenme olaylarının geldiğini ve yapılan tüm uyarılara rağmen sorunun çözülemediğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Maalesef kendi kendimize zarar veriyoruz. Gelişmiş ülkelerde arı tarımın olmazsa olmazı olarak görülürken, Türkiye"de arı en büyük zararı bilinçsiz tarım ilaçlaması yapan çiftçilerden görüyor. Arıya zarar vermeyen ilaçlar da var. Ne olur tabii dengeyi bozan bu ilaçlar kullanılmasın. Göz göre göre kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz” diyerek herkesin bu konuda duyarlı olmasını istedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.