“Gözetim konusunda Irak’la anlaşmak üzereyiz”

“Gözetim konusunda Irak’la anlaşmak üzereyiz”

TSE Başkanı Şentürk: “Gözetim konusunda Irak’la anlaşmak üzereyiz”

Gerçek Gazetesi
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, ihracatçılara büyük kolaylık sağlayan son 7-8 aydır yoğun bir şekilde çalıştıkları "Gözetim Hizmeti" konusunda 7 dünya ülkesinin ardından Irak ile de anlaşma sağlamak üzere olduklarını belirtti.
Aydın ve Muğla illerindeki tüccar, esnaf ve sanayicilere hizmet verecek olan Türk Standardları Enstitüsü Aydın İl Temsilciliği, Aydın Ticaret Odası (AYTO) bünyesinde faaliyetlerine başladı. Piyasa Gözetimi ve Denetimi, LPG Tanklarının Periyodik Muayenesi, İSG Ekipmanlarının Periyodik Muayenesi, TSE Hizmet Belgelendirme, Laboratuar Hizmetleri Belgelendirme, Müşteri Dostu Kuruluş ve Müşteri Dostu Belgelendirme, Araç Tadilat Onayları gibi birçok önemli hususta hizmet verecek olan TSE Aydın İl Temsilciliği açıldı. Açılışa Aydın Valisi Erol Ayyıldız, TSE Başkanı Hulusi Şentürk, TSE Ege Bölge Koordinatörü Mustafa Karaman, AYTO Meclis Başkanı Sefa Yüksel, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Açılışta konuşan AYTO Başkanı Hakan Ülken, TSE hizmetlerinin Aydın"a getirilmesi çalışmalarının geçen Haziran ayında başladığını anımsattı. TSE temsilciliğinin açılmasıyla Aydın ve Muğla"daki işletmelerin İzmir"e gitmekten kurtulduğuna işaret eden Ülken, şöyle konuştu: “Aydın"da 605 sanayi işletmesi ile 400 üzerindeki akaryakıt ve LPG istasyonu yönetmelik gereği Hizmet Yeterlilik Belgesi almak zorunda. Bu belgenin her sene alınması veya yenilenmesi gerekiyor. İzmir"e gelip giderken 2-3 haftaları bulan gecikme yaşanabiliyor. Dosyada eksiklik olması halinde bu süre daha da uzayabiliyor. Aydın"da bağlanan Muğlalı işletmelerde TSE hizmetlerinden daha hızlı faydalanma imkanına kavuştular. Bu adım Muğla için de önemli bir adımdır. TSE, ileride belki Muğla"da da yatırım yapacak ama şuan itibariyle Muğlalı İzmir"e gidip gelmekten kurtuldu. AYTO, olarak büyük şehir olan Aydın"ın ve Aydınlının ayağına bugün itibariyle TSE hizmetlerini getirmiş durumdayız.”

AYDIN, EN HIZLI AÇILAN
TEMSİLCİLİK OLDU
AYTO yönetiminin ısrarlı mücadelesi sonucu TSE Aydın İl Temsilciliği"nin en hızlı açılan temsilciliklerden biri olduğuna işaret eden TSE Başkanı Hulusi Şentürk de, daha öncelikli yerler olmasına rağmen talep üzerine Aydın"da açılış gerçekleştirdiklerini söyledi. Oda başkanlarının ilinin ve üyelerinin sorunlarına bu kadar sahiplenmesinin takdire şayan olduğunu belirten Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “TSE"nin adını herkes biliyor ancak neler yapabileceğini hemen hemen hiç birimiz bilmiyoruz. Toplumun TSE ile bildikleri bizim yapmakta olduğumuz işlerin yüzde 5"ini bile oluşturmuyor. Dünya ticaretinin yüzde 80"i doğrudan doğruya standartlar üzerinden yürütülmektedir. Standartlara tabi olmayan ürünlerin küresel pazarda kendisine yer bulabilmesi mümkün değildir. Ulusal pazarımız olan Türkiye pazarı da küresel pazarın bir parçası. Gümrük Birliği Antlaşmasını imzalamış bir ülke olarak zaten Gümrük Birliği pazarının bir parçasıyız. Gümrük Birliği"nde tüm pazarlar standartlar üzerine kuruludur. Bu yüzden ürünlerinizi standartlara uygun bir şekilde üretmeniz yeterli değil. Üretiminizi tarafsız ve marka değeri yüksek bir kuruluşa teyit ettirmeniz gerekiyor. Eğer kurumun marka değeri yüksek değilse aldığınız belde sizin pazarlardaki rekabet gücünüzü artıramaz. İş dünyamızın ihtiyaç duyduğu belgeleri marka değeri yüksek bir şekilde verebilmek için son 1,5 yıldır yoğun bir çaba içerisine girdik”
Türkiye"deki sanayi kuruluşlarının dolaylı olarak veya doğrudan yurt dışı belgelendirme kuruluşlarına mahkum edildiğini iddia eden Şentürk, sözlerine şöyle devam etti: “Yurt dışı belgelendirmelerinin çok ciddi maliyetleri var. Gerekli tüm belgelerin yurt içinde verilebilmesi için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. TSE"de 20 küsur çeşit belge varken, son 1,5 yılda 30"a yakın belgelendirme alanına girdik. Halen çok sayıda alanda çalışmalarımız devam ediyor. Son 10 yılda toplam 10 milyon TL"lik yatırım yapmayan TSE, sadece geçen yıl 30 milyon TL"lik yatırım yaptı. 3 yıl içerisinde tamamlamayı planladığımız yatırımlarımızın değeri 400 milyon doları buluyor. Bunların tek amacı Türk sanayicisini ihtiyaç duyduğu test ve hizmetlerin yerelde verilebilmesidir.”
“GÖZETİM HİZMETİ
KONUSUNU
GEÇ FARK ETTİK”
Sanayicinin ürettiği malını yurt dışına satabilmesi için bir gözetim firmasından hizmet alması gerektiğine değinen Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Gözetim hizmeti, bizimde çok geç farkına vardığımız bir konu oldu. Asıl engel ve teknik zorlukların burada çıkarıldığının farkına vardık. Asıl fahiş fiyatların burada olduğunu gördük. Özellikle son 7-8 aydır bu alanla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şuana kadar Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kamerun ve Gabon ile anlaşmaları imzaladık. Bu anlaşmalar sayesinde TSE"den alınacak uygunluk belgesiyle; bu ülkelerin gümrüklerinde mali sorgulama hariç, ürün güvenliği ile ilgili başka hiçbir sorgulama yapılmaması imkanına sahip olundu. En büyük sıkıntı Irak ile yaşanıyor. Çabalarımıza ve geçen ay davetime cevap vermemelerine rağmen ekibimle Irak"a giderek el sıkıştık. 06-07 Mayıs"ta heyetleri gelerek alt yapımızı inceleyecek. İnşallah çok kısa bir süre sonra iki firma tarafından yürütülmekte olan Irak Gözetim Hizmeti, TSE"nin üzerine geçecek. Bu anlaşma özellikle o bölgeye ihracat yapan üreticilerimize büyük bir kolaylık sağlayacaktır.”
Törende yapılan konuşmaların ardından Vali Ayyıldız ve AYTO Başkanı Ülken tarafından TSE Başkanı Şentürk ile TSE Ege Bölge Koordinatörü Karaman"a plaket takdim edildi. Aydın"da verilmeye başlanacak olan TSE Kalite Yönetim Sistemi Belgesi önünde poz veren katılımcılar daha sonra TSE Aydın İl Temsilciliği"nin açılışını gerçekleştirdi. Kurdeleyi birlikte kesen Vali Ayyıldız ve TSE Başkanı Şentürk, AYTO bünyesinde hizmet vermeye başlayan TSE temsilciliğinde incelemelerde bulundu.
Şentürk, açılışın ardından Denizli"de düzenlenecek Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları Paneli"ne katılmak üzere Aydın"da ayrıldı.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.