Terör kurbanı Tutum ailesinin itirazı

Terör kurbanı Tutum ailesinin itirazı

Terör kurbanı Tutum ailesinin itirazı

Gerçek Gazetesi
Kuşadası'nda 16 Temmuz 2005 tarihinde PKK'nın bir minibüse düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybeden Deniz Tutum"un (21) ailesi, kendilerine verilen 70'er bin lira tazminatın İçişleri Bakanlığı'nın itirazı üzerine Danıştay tarafından “Devletin hizmet kusuru olmadığı” gerekçesiyle bozulmasına yaptıkları itirazın kabul edilmemesinin şokunu yaşıyor.
Yaşamlarını Kuşadası'nda sürdüren terör kurbanı Deniz Tutum"un ailesi yaşananlara itiraz ediyor. Deniz Tutum"un annesi Sevim ve babası Şahin Tutum, Aydın İdare Mahkemesi"nin önce olayı terör olayı olarak değerlendirdiğini daha sonra ise Danıştay"ın (aldığınız tazminatları geri ödeyin) dediğini söyleyerek, “Devlet inşallah bu feryadımızı, sesimizi duyar. Devlet işine yarayınca vatandaşını en üstlere çıkartıp, yüceltiyor, yaramadığı zaman ise böyle kaldırıp bir kenara atıyor. Devletin bu terör saldırısında nasıl bir suçu yok. Bu memlekette Kuşadası'nda o tarihte 70 gün arayla iki bombalı saldırı oldu. İlk bombalı saldırıda polis komiseri şehit olduğunda devlet neden gerekli güvenlik önlemlerini almadı. Devlet gerekli önlemi almadığı için bu kez 70 gün sonra ikinci saldırı oldu ve bu kez kızımız şehit oldu. Benim kızımı dost kuvvetler değil, teröristler öldürdü” dediler.
Para peşinde olmadıklarını kaydeden Tutum ailesi, "Ancak, yaşananları hak etmiyoruz. Devletin aynı olayda hayatlarını kaybeden İngiliz ve İrlandalılara 1 milyon pound ödendiği yolunda da iddialar var. Bununla ilgili bize herhangi bir bilgi verilmiyor. Ama bize ödenen 70 bin lira geri isteniyor. Bu karar üzerine temyize gittik ve itirazda bulunduk. Ancak Danıştay bu talebimizi reddetti. Avukatlarımız şimdi de karar düzeltme için başvurdu. Bir iki ay içerisinde bu durum netleşir. Eğer kaybedersek, evimin ve arabamın anahtarını devlete veririm. Ama karşılığında kızımı bana versinler. Biz para peşinde değiliz ama ortada ciddi bir skandal var" diye konuştu.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Kuşadası'nda, 16 Temmuz 2005 tarihinde, Kadınlar Denizi'ne giden minibüste patlama meydana geldi. Bombalı saldırıda, 21 yaşındaki Deniz Tutum, 23 yaşındaki Ufuk Yücedeniz, 24 yaşındaki Eda Okyay, 17 yaşındaki İrlandalı turist Tana Whalen ve 21 yaşındaki İngiliz turist Helyn Bennett hayatını kaybetti. Bombalı saldırıda ayrıca 13 kişi de yaralandı. Saldırıdan yaklaşık 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren M.S.K., Elazığ'da yakalandı. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan M.S.K.'ye, 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi.
Saldırıda ölen Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın aileleri de Aydın İdare Mahkemesi'nde tazminat davası açtı. Yargılama sonrasında mahkeme, ölenlerin anne ve babalarına 30'ar bin TL, kardeşlerine ise, 10'ar bin TL tazminat ödenmesine kadar verdi. Birer çocukları daha bulunan aileler, karar doğrultusunda, 70'er bin TL tazminatı aldı. Tazminat tutarını fazla bulan İçişleri Bakanlığı avukatları ise karara itiraz ederek temyize götürdü.
Dosyayı inceleyen Danıştay 10'uncu Dairesi, terör saldırısında “Devletin hizmet kusuru olmadığı” gerekçesiyle kararı bozdu ve tazminat ödenmesine gerek olmadığını belirtti. Davaya yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi de 70'şer bin TL tazminata hükmettiği önceki kararında direnmeyip, Danıştay'ın bozma gerekçesine uydu, tazminat ödenmemesi kararı verdi. Mahkeme kararıyla ikinci şoku yaşayan ailelerin tek seçeneği ise, kararı bozan Danıştay"a yapacakları itiraz oldu. Bunun üzerine aileler, Danıştay'a itiraz başvurusunda bulundu ancak Danıştay 15'inci Dairesi, bu talebi de reddetti. Karar üzerine büyük şok yaşayan aileler, bu kez avukatları aracılığıyla karar düzeltme için başvuruda bulundu. Danıştay"a yapılan karar düzeltme talebinin kabul edilmemesi halinde aileler, evlatlarını kaybetmenin acısı yanında büyük de bir ekonomik yükün altına girecek. Aileler, yerel mahkemenin kararının ardından hesaplarına yatırılmış olan 70'er bin TL parayı, faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.