Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya;

Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya;

Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya;“TAKSİTLENDİRMELER YENİDEN DÜZENLENMELİDİR”

Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Hükümetin altın, pırlanta, cep telefonu, bilgisayar, gıda ve akaryakıtta taksit uygulamasını kaldırması ile işlerinin durma noktasına geldiğini savunan Sökeli esnaf taksitlerin geri gelmesini isterken Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu"nun (BDDK), kredi kartlarının taksitlendirmesini kaldırmasının ardından işlerinin durma noktasına geldiğini savunan Sökeli esnaf, işlerinin eskiye nazaran yüzde 70 oranında düştüğünü kaydetti.
Altın, pırlanta, cep telefonu, bilgisayar, gıda ve akaryakıtta taksit uygulaması, BDDK"nın 1 Ocak 2014"te Resmi Gazete"de yayımlanan kararıyla kaldırıldı. Hükümetin hem kredi kartlarındaki hızlı büyümeyi, hem de cari açığı frenlemek üzere aldığı bu bankacılık tedbirleri ise bazı esnafları adeta iş yapamaz hale getirdi.
“TAKSİTLİ İŞLEM
TEKRARDAN UYGULANSIN”
Kredi kartlarıyla taksitli alışveriş yapamadıkları için sıkıntı çektiklerini söyleyen telefon satıcısı esnaf Levent İrtem, “Müşterilerimiz taksit işlemi olmadığı için dükkandan alışveriş yapmadan çıkıyor. Cep telefonu fiyatlarının yüksek olmasından ötürü müşteriler taksit olmazsa satın alamıyor. Kanun yürürlüğe girdiğinden bu yana işlerimiz yüzde 70 oranında düştü. Taksitli işlemin tekrar uygulanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
“HÜKÜMETİMİZ
TAKSİTLENDİRMEYİ
GERİ GETİRMELİDİR”
Taksitlendirmenin geri gelmesini isteyen Ceylan Grup Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Ceylan ise, “Taksitlendirmenin kaldırılması en çok sarraf ve kuyumcuları etkiledi. İşlerimiz eskiye nazaran oldukça düştü. Taksitlerin kaldırılması özellikle bizim sektörü olumsuz yönde etkiledi. Kredi kartı olmayanların bir kısmının tefecilerin eline düştüğünü de duyuyoruz. Bankalar alternatif çözüm üretiyor ancak aradıkları kriter güvencesi sağlam müşterilere dönük olarak gelişiyor. Hükümetimiz taksitlendirmeyi geri getirmelidir” dedi.
Öte yandan konuya ilişkin yaptığı açıklamada önemli konulara değinen Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya, taksitlendirmelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydederek samimi açıklamalarda bulundu.
“KISITLAMADAKİ
AMAÇ CARİ AÇIĞI
KAPATMAKTI”
“Taksitli yaşamaya alıştırıldık ve neticede ekonomik krizleri beraberinde getiren taksitlerdir” diyen Anya, “Kredi kartı taksitlendirmesinin kalkması ile beraber cep telefonu satışı yüzde 50 düşmüş durumda şu an. Bu cari açığı kapatmak için yapılan bir tedbirdi. Buradaki amaç ihtiyacımız doğrultusunda alışveriş yapmamıza teşvik etmekti” dedi.
“BAZI ALANLARDAKİ KISITLAMA VATANDAŞLARIN YARARINADIR”
Kredi kartlarının ödeme miktarlarının azami yüzde 10 iken yüzde 25"e çıkarıldığının da altını çizen Anya, “Ülkemizdeki vatandaşlarımızın borçlanma rakamı yükseldi. Kredi kartını doğru kullanamadığımız için tamamen tüketim toplumu olma yoluna gittik. Bu borçlanmayı durdurmak ve kart kullanmasını bilmeyenler için minimum ödeme yüzde 25"e çıkarıldı. Kredi kartsız bir alışveriş ticaretin şu anki aşamasında elbette mümkün değil. Ancak bugün bize hoş görülen taksitlendirme yarın hepimiz için zarar olabilir. 2001 yılında krizin ana kaynaklarından birisi çok uzun vadede çek kesmekti. Türkiye aşırı derecede bir borçlanmaya girmişti ve tıkandı. Bankalarda daha makul olarak tüketici kredileri var. Vatandaşımız ne yazık ki kredi kartı kullanmasını tam olarak bilmiyor. Devlet kredi kartını teşvik etti ancak bu yolla kesilen fatura ve fiş ile belge altına aldı. Bu kredi kartı taksitlendirmesinin bazı alanlarda kısıtlanması esasen vatandaşlarımızın menfaatine dönük olarak yapılandı” dedi.
“YENİ BİR DÜZENLEME SÖZ KONUSU OLMALIDIR”
Açıklamalarında her ne kadar taksitlendirmenin kısıtlanmasının yerinde doğru bir uygulama olduğunu belirtmesine rağmen zincir mağazalar 9 taksit satarken Sökeli esnafların satamadığını ve kendisine konuya ilişkin şikayette bulunulduğunu da sözlerine ekleyen Anya, “Bizim elbette esnafımızı korumamız lazım. Burada bir adaletsizlik söz konusu. Gerekirse bunu BDDK"ya şikayet edeceğiz. Taksit sayısının geçici dönem için daha makul bir seviyeye indirilmesini daha doğru buluyoruz sıfır olması esnaflarımızın aleyhinedir. Taksitlendirme şu an için cari açığı kapatmak için yapıldı ve önümüzdeki süreçte olması gereken makul seviyeye çıkarılarak yeni bir düzenleme söz konusu olacağını düşünüyoruz. Bizim de bu konuda girişimlerimiz var. Çünkü bazı esnaflarımız ciddi anlamda zarar gördü ve kepenk kapatanlar da var” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.