Ekmeksiz oruç tutmayın

Ekmeksiz oruç tutmayın

Ekmeksiz oruç tutmayın


Gerçek Gazetesi
Sofralar ve sağlığın baş tacı olan ekmeğin özellikle Ramazan ayında iştah kontrolü ve zinde kalınmaya kaykı yaptığı belirtildi.
Sofralarımızın ve sağlığımızın baş tacı olan ekmek özellikle Ramazan ayında çok daha fazla önem kazanıyor. Doygun"la Hayata Dair Projesi Diyetisyeni Elvan Odabaşı Kanar, iftar ve sahurda ekmeğin önemine vurgu yaparak, “Ekmeksiz oruç tutmayın. Uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında, günü zinde geçirmek, iftar vakti iştahınızı kontrol etmek, sahurda yedikleriniz ile tok kalmak istiyorsanız Ramazan sofralarının en değerli besininin ekmek olduğunu unutmayın” dedi.
EKMEĞİNİZİ MUTLAKA TAM TAHILLI TERCİH EDİN
Ramazan ayında ekmek tercihi hakkında bilgiler veren Kanar, “Tam buğday, tam çavdar, çok tahıllı gibi tam tahıllı ekmek çeşitleri Ramazan ayı için en doğru tercihler. Çünkü tam tahıllı ekmekler sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlıyor. İftar öğününe bir dilim ekmeği uzun uzun çiğneyerek başlamak gerekiyor. Böylece beyne çok daha çabuk tokluk sinyali gidiyor ve bu bir dilim ekmek öğün boyunca çok daha kontrollü besin tüketilmesini sağlıyor. Ramazan ayında sizi kilo almaktan koruyan besin yine ekmek. Tam tahıllı ekmek çeşitleri hem iştah yönetimine destek oluyor hem de zengin vitamin ve mineral içeriği ile metabolizmayı hızlandırıyor” diye konuştu.
“PİLAV VE HAMUR İŞİ ÇEŞİTLERİ YERİNE EKMEK TÜKETİN”
Pilav ve kamur işi yerine ekmek tüketilmesini öneren Kanar, “Hem iftar hem sahur öğününde 2-3 dilim ekmek tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Öğünlerde pilav veya hamur işi çeşitleri yerine ekmek tüketmek kalori tasarrufu yapılmasına yardımcı oluyor. Bu besinlerin hepsini karbonhidrat olarak tanımlasak da özellikle hazırlanışında yağ kullanılan karbonhidrat alternatifleri kalori anlamında tabi ki ekmekten daha yüksek kaloriye sahip. 1 dilim ekmek ve 20 g pirinç aynı kaloriye sahipken, pirinç pilav olarak hazırlandıktan sonra içerisine eklenen yağ ile ekmekten en az 30 kalori daha fazla kaloriye sahip oluyor” diye konuştu.
“EKMEĞİ YASAKLAYAN DİYETLERDEN UZAK DURUN”
“Ramazan"da karbonhidrata hayır demeyin” diyen Kanar, şunları söyledi: “Çünkü karbonhidratsız beslenilen 1 ay demek çok ciddi kas kaybı demek ve kaybedilen her kas ağırlığı ne yazık ki tekrar yağ ağırlığı olarak geri dönüyor. Bu nedenle her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da yanlış diyetlerden ve özellikle ekmek yasaklayan diyetlerden uzak durmak gerekiyor. Gün içerisinde açlık ile başa çıkılmasını sağlayan en değerli besin, sahurda tüketilecek ekmek. Aynı zamanda Ramazan ayında ekmek tüketimi, kontrolsüz tatlı tüketimine karşı da koruyucu kalkan niteliğinde. İftar ve sahurlarda ekmek tüketerek dikkat dağınıklığını ve stresi ortadan kaldırın. Ramazan"da dikkat dağınıklığı ile başa çıkmak için yine ekmeği sofralarda bulundurmak gerekiyor. İftar ve sahurda ekmek tüketmek doygunluk hissini artıracağı için gün içerisinde uzun süre aç kalmanın oluşturabileceği strese karşı da koruyucu” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.