Aydın’da Hayıt, kekik, kargan bitkileri koruma altına alındı

Aydın’da Hayıt, kekik, kargan bitkileri koruma altına alındı

Aydın’da Hayıt, kekik, kargan bitkileri koruma altına alındı

Gerçek Gazetesi
Aydın Valisi Erol Ayyıldız"ın öncülüğünde toplanan komisyon il genelinde arıcılığın korunması ve bal üretiminin arttırılması amacıyla hayıt, kekik ve kargan bitkileri koruma altına alındı.
Valiliğin bu kararını oldukça sevindirci bulduklarını belirten Aydın Arı Yetiştircileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Bu karar gerek tarım gerekse arıcılarımız adına çok önemli bir karartdır. Başta sayın Valimiz olmak üzere tüm komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Aydın Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği yetkililerinden oluşan komisyon üyelerinin yaptığı toplantı sonucu kekik bitkisinin 15 Eylül"den önce, kargan bitkisinin 15 mayıstan önce biçilmesi yasaklanırken, hayıt bitkisinin de orman ürünü olarak kabul edilmesi özel mülkiyette dahi olsa bitkinin çiçek açtığı dönemde ilaçlanması, sökülmesi nakledilmesi yasaklandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “İlimiz sınırları içerisinde gezginci ve sabit arıcılık faaliyetinde bulunarak aile ve ülke ekonomilerine katkı sağlayan, ayrıca bitkisel üretimde polinasyonun etkili bir şekilde yapılması suretiyle ürün kalitesi ve miktarına önemli ölçüde artış sağlayan arıcılık faaliyetinin ve bitkisel üretim yapan çiftçilerimizin zararlılarla mücadelede kullandıkları kimyasal ilaçlardan zarar görmemeleri veya en az düzeyde etkilenmelerinin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınarak karara bağlanması amacıyla komisyon toplantısı yapıldı. İlimiz sınırları içerisinde hazine arazileri ve orman sahalarında bol miktarda bulunan Kekik bitkisi ile Karabaş (Kargan) bitkisi tekniğine uyulmadan ve zamansız biçildiğinden bal arıları bu bitkiden yararlanamamakta, ayrıca erozyona sebep olmaktadır. Bu nedenle Karabaş (kargan) bitkisinin bölgemizde 15 Mayıs"a kadar, Kekik bitkisinin biçimi ise 15 Eylül tarihine kadar yasaklanarak bu yöreler arıcıların faydalanacağı saha olarak korunacaktır. Yine İlimizde ormanlık ve hazine arazilerinde başta olmak üzere yetişen önemli ballı bitkilerden olan hayıt bitkisinin yetiştiği alanlar arıcıların faydalanacağı şekilde korunacaktır. Gerekli kontroller Merkez ve İlçelerde güvenlik güçleri ve Orman İşletme Şefliklerince yapılacaktır. Komisyonun aldığı kararlar gerek belediye, gerekse muhtarlıklar vasıtasıyla duyuruldu. Vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz” dedi.
Aydın Valiliği"nde yapılan komisyon toplantısında alınan kararlara uymayanlar hakkında ilgili ormancılık kanunu ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununu 11/C ve 66 maddesi 5326 sayılı Kabahatlar Kanunun 32 maddesi uyarınca işlem yapılacağı belirtildi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.