Caretta caretta ölüsü karaya vurdu

Caretta caretta ölüsü karaya vurdu

Caretta caretta ölüsü karaya vurdu


Gerçek Gazetesi
Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası ölü olarak Kuşadası Davutlar"daki Sevgi Plajı önünde kıyıya vurdu.
Yapılan incelemelerde carettanın üzerinde herhangi bir kesik ya da parçalanmanın olmadığı tespit edilirken, boğularak öldüğü yolunda bulgulara rastlandı. Ölen carettanın ölçümleri yapılarak kayıt altına alındı ve Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Park Müdürlüğü"ne götürüldü.
İhbar üzerine carretta caretta"nın bulunduğu noktaya giden Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “ Zaman zaman bölgemizde meydana gelen caretta ölümlerinin sıklıkla ağa ya da paragatlara takılarak boğulduklarını ve denize atılan naylon poşetleri yutmalarından dolayı meydana geldiğini görmekteyiz. Caretta ölüsünün geliş yönüne bakıldığında Samos Adası"ndan ya da bizim sulardan geldiği anlaşılmaktadır“ dedi.
Caretta caretta"lara yönelik saldırılara zaman zaman şahit olduklarını belirten Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Deniz ekosistemi için çok önemli olan carettaların korunması için herkes duyarlılık göstermelidir. Özellikle balıkçılar, ağlarına ya da paragatlarına takılmış olan caretta gördüklerinde ölü olarak değerlendirmemelidir. Mutlaka Milli Park Müdürlüğü"ne ve EKODOSD"a haber vererek, belki de daha çok uzun yıllar kendi neslini devam ettirecek bir bireyin kurtulmasını sağlayabilirler. 2 Yıldan bu yana yavruları sağlıklı bir şekilde denize ulaştırılan carettalardan sonra, 3. Yılda da Kuşadası"nı seçen bir carettanın yuvasını DKMP Müdürlüğü işbirliğiyle izlemeye devam ediyoruz. Fırtınalı havalarda dalgaların oluşturduğu göletlerin engellenmesi için, yuvaların önüne kum çuvallarından oluşan setler yapıldı. Caretta yuvası, Kuşadası kıyılarında sahil siteleri olarak bilinen ve yerli yabancı binlerce turistin geldiği bir alanda bulunmaktadır. Merak içinde olan birçok konuk yuvaya gelerek bilgi almaktadır. Tek bir caretta yuvasının bu bölgedeki insanların bilinçlenmesine büyük katkısı olacağını ve kuluçka süresince yaklaşık 20 bin kişiye ulaşılacağı düşünülmektedir. Türkiye"deki bilim insanlarının deniz kaplumbağaları ile ilgili bilimsel konularda geldiği noktayı açıkça ortaya koyan büyük bir sempozyum gelecek yıl ülkemizde yapılacaktır. Dalaman-Sarıgerme ve Dalyan"da yapılacak olan 35. Uluslar arası Deniz kaplumbağaları Sempozyumu"nda, Kuşadası Caretta yuva alanı da yer alacaktır“ diye konuştu.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.