7 Bin yıllık fosiller yorgun topraklara bereket getirecek

7 Bin yıllık fosiller yorgun topraklara bereket getirecek

7 Bin yıllık fosiller yorgun topraklara bereket getirecek


Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ (Özel Haber)
Söke Tuzburgazı yakınlarında bir süre önce başlayan kazılar sonucu toprağın yarım metre ile 5 metre altından çıkarılmaya başlanılan 7 yıllık bitki ve hayvan fosilleri işlenerek organik gübre haline getiriliyor. Sökeli genç girişimci Recep Çelik bölgedeki hazineyi keşfetmiş ve zaman kaybetmeden çalışmalara başlamış. 15 Bin 700 dekarlık arazinin tamamında organik fosil olduğunu söyleyen Çelik henüz yarım metre ile 5 metre derinlikten fosil çıkarmaya başladıklarını, bu fosillerinde 7 bin yıllık olduğunu söyledi.
Daha da derinlerde 15 bin yıllık fosil olduğunu söyleyen Çelik, ”Organik tarımla ilgili AR-GE çalışmamız devam ediyor ve bu çalışmalar 1,5 yılımızı alacak. Trakya Namık Kemal Üniversitesi ve Aydın"daki Adnan Menderes Üniversitesi ile koordineli çalışıyoruz ve verdiğimiz numunelerle ekimler yapıldı. AR-GE çalışmamızın amacı pamuk, ayçiçeği, buğday ve mısır üretiminde dekarda ne kadar bu topraktan kullanabileceğimizi tespit etmek”dedi.
İşlenilen tarlaların kimyevi gübreden dolayı zehirlendiğini söyleyen Çelik, ”Yanlış gübrelemeden dolayı bereketli topraklarımız zehirlenmiş durumda. Topraklarımıza verdiğimiz kimyevi gübreyi bitkilerimiz almakta zorlanıyorlar. Bu durum karşısında hem topraklar zehirleniyor, hem de çiftçimiz fazla gübre kullanıyor. Bu topraklarla biz zehirlenen toprakları yine verimli hale getireceğiz.” dedi.
Yüzde yüz doğal olan saz torfu şu anda bitki, sebze-meyve yetiştiriciliği, saksı çiçekleri, peyzaj alanları seracılık ve kültür mantarı üretiminde kullanılıyor. Suyun ve bünyesindeki gübrenin bitki tarafından yavaş yavaş emilmesini sağlıyor. Toprakla kullanıldığında mineral bakımından toprağı zenginleştiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.