Zeytinciler teşvik talep ediyor

Zeytinciler teşvik talep ediyor

Zeytinciler teşvik talep ediyor


Gerçek Gazetesi
Türkiye zeytincilik sektörü, 5. Bölge Teşvik Sistemi"nin sağladığı imkanlardan faydalanmak istiyor.
Türkiye"nin zeytin üretim bölgelerinde yaptığı toplantılarla Zeytincilik sektöründe işbirliği ve sinerjiyi arttırmayı amaçlayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Ayvalık ve Aydın"dan sonra Akhisar"da zeytin ve zeytinyağı sektörünün paydaşlarıyla bir araya geldi. Türkiye"de sofralık zeytin üretiminin Başkenti konumunda olan ve sahip olduğu 12 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye"de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ilçesi konumundaki Akhisar"daki toplantıya Akhisar Ticaret Borsası ev sahipliği yaptı.
Yeni çalışma döneminde her ay yapacakları toplantılarını farklı yerlerde yapma kararı alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, "Biz sadece ihracatçıyız ihracat ile ilgili konuyla ilgileniriz, diğer konuyla ilgilenmeyiz felsefesinin yanlış olduğunu tarımla ilgili ihracatçıların tarımın tarlasından, sanayisinden, komisyonundan, ihracatına kadar bütün bölümleriyle kucaklaşması gerektiğini bu sorunları inceleyerek çözüm bulması gerektiğine inanıyoruz. Yönetim Kurulu ile her ay yaptığımız toplantılarımızı değişik il ve ilçelerimizde yapıyoruz” dedi.
Türkiye"de zeytincilik sektörüne son 10 yılda büyük yatırımlar yapıldığına dikkati çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytin ağacı varlığının 89 milyondan 176 milyona çıkarıldığını, yeni dikilen ağaçların ürün verme konumuna geleceğine işaret etti. Renklidağ, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öngörülerine göre; Türkiye"nin önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte 650 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi ile dünya birincisi konumuna gelecek. Bu süreçte Türk zeytincilik sektörünün üretiminin katma değere dönüşmesi için 5. Bölge Teşvik Sistemi"ne alınmayı talep ediyoruz. Zeytincilik sektörü olarak, bölgesel teşvik yerine sektörel teşvik verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sağladığı katma değerin yüzde 100"e yakını Türkiye"de kalan Zeytincilik Sektörü, 5. Bölge Teşvik Sistemi"ne alınmayı hak ediyor” diye konuştu.
SOFRALIK ZEYTİNE PRİM İÇİN
TARIM BAKANI YEŞİL IŞIK YAKTI
13 Ağustos 2014 tarihinde Ankara"da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile tarım ihracatının sorunları ile ilgili bir toplantı yaptıklarını anlatan Renklidağ, toplantıda zeytinyağına kg"da 2 TL, sofralık zeytinde ise 25 kuruş prim taleplerini dile getirdiğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker"in olumlu yaklaştığını ve değerlendirecekleri sözünü verdiğini belirtti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yapılan toplantıda; yılbaşından bu yana tüm sektörün yayınlanmasını beklediği tarımsal ürünlerde ihracat iadesi tebliğinin çok geciktiğini ifade ettiğini anlatan Renklidağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci"den tebliğin çok kısa süre içerisinde açıklanacağı bilgisini aldığını müjdeledi. Renklidağ, iki bakandan Avrupa Birliği"nin zeytinyağı ihracatımıza uyguladığı kotanın arttırılması konusunda çalışma yapılması talebini tekrarladığını da vurguladı.
RUSYA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI
SEKTÖRÜ İÇİN FIRSAT OLABİLİR
Rusya"nın Avrupa Birliği ülkelerden gıda ürünleri ithalatına koyduğu ambargonun Türkiye"den Rusya"ya zeytin ve zeytinyağı ihracatı açısından avantaj oluşturacağına da değinen EZZİB Başkanı Renklidağ, “AB"nden ithalatta zeytin ve zeytinyağı ambargo konulan ürünler arasında olmamakla birlikte içinde bulunduğumuz konjonktür bizim için avantaj olabilir. Bu dönemde özellikle ürün kalitesine önem verilmesi gerekiyor, bu sayede Rusya pazarını yeniden kazanabiliriz” diyerek sözlerine son verdi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği"nin, Akhisar Ticaret Borsası"ndaki toplantısına Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Emre Uygun ve Davut Er, Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Yıldırım, Mehmet Şafi Tunç, Ahmet Topçu, Şerif Selçuk, İsmet Önal ve Aykut Eker katılırken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan ve yönetim kurulu üyelerini Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Yönetim Kurulu üyeleri, Şerif Şerifoğlu, Zekeriya Kemahlı, Kazım Ertürk, Oktay Dağlı ve Meclis üyesi Emin Demirci karşıladı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.