Aydın’da incir hasadı başladı

Aydın’da incir hasadı başladı

Aydın’da incir hasadı başladı

Gerçek Gazetesi
Aydın"ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen incir üretiminde hasat sezonu başladı.
İncir üretiminin yapıldığı bölgelerde yediden yetmişe herkes tarlaya gidip incir toplarken, aşırı sıcaklar nedeniyle toplama işleminin sabah erken ve akşamüzeri geç saatlerde yapıldığı belirtildi.
Son günlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklar nedeniyle incirlerin erken olgunlaştığını belirten üreticiler, hayatı olumsuz etkileyen aşırı sıcakların incir üretimi ve kurutulması için kendilerini sevindirdiğini belirttiler. Yaklaşık bir hafta önce taban arazilerde ve özellikle güney bölgelere bakan bahçelerde hasadın başladığını belirten üreticilerden Mustafa Sert, mayıs haziran aylarında gerçekleşen dolu yağışı nedeniyle rekoltede düşüklük olduğunu ancak üreticiler olarak iyi bir fiyat beklentisi içinde olduklarını belirtti.
Daha çok Aydın dağlarında yetişen kurutmalık sarı lop incirleri toplamaya başlayan Aydınlı üreticilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için kaliteden ödün vermemesini tavsiye eden Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, incirin toprakla temas ettirilmemesini kurutma işleminin kerevetlerde yapılmasını ve kuruyan incirlerin de uygun ortamda taşınıp saklanmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Her yıl bu konuda üreticiyi bilgilendirmek için çeşitli duyuru ve eğitim çalışmaları yaptıklarını kaydeden Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, incirde en büyük sıkıntının aflatoksin olduğunu belirterek “İncir çok nazik bir meyvedir. Çok ilgi ister. Bu nedenle incirin üretim aşamasından işletmeye ulaşıncaya kadar her evresinde üreticiler kuralına uygun hareket etsin” dedi.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.