Dr. Candal, sağlığın önemine dikkat çekti

Dr. Candal, sağlığın önemine dikkat çekti

Dr. Candal, sağlığın önemine dikkat çekti


Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Söke Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Aslı Candal, Eylül ayının ilk haftasında kutlanılan “Halk Sağlığı Haftası” nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.
Sağlığın Anayasamızda yer alan temel insan haklarından biri ve Halk Sağlığı kavramının çok geniş bir anlama sahip olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Halk Sağlığında amaç toplumda ki kişilerin hayat standardını yükseltmek, hastalıkları oluşmadan önce önlemek ve sağlığın değerini anlatmaktır.
Halk sağlığında öncelik, mevcut sağlık durumunun devamının sağlanmasıdır. Bu nedenle daha bebeklik ve çocukluk çağlarında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetleri bu alan da verilen ilk ve önemli hizmetlerdir. Bağışıklama faaliyetleriyle pek çok hastalığın önüne geçilmiş ve halk sağlığının korunmasında önemli mesafeler kat edilmiştir.
Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini arttırarak hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek Halk Sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır. Bu çalışmalar Sağlık Bakanlığımızın 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesiyle kurulan Halk Sağlığı Müdürlükleri ve himayesinde bulunan Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri (Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları) tarafından yürütülmektedir.
Her birey kendi sağlığından sorumludur ve kendi sağlığını korumak için üzerine düşeni yapmalıdır. Halk sağlığı hizmetlerinde katılım esastır. O nedenle sağlık hizmetlerinden yararlanmada sağlık personeli ile işbirliği yapmak çok önemlidir. İnsanlar tüm koruyucu önlemlere rağmen hastalanabilirler. Bu durumda hastaları tedavi etme görevi sağlık personeline düşer.
Günümüzde insanlar pek çok farklı hastalıkla karşı karşıya bulunmaktadır. Sağlığın korunması için çok özenli davranılması ve bazı şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir;
Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, ideal kiloyu korumak, sigara içmemek, günde 8 bardak sağlıklı su tüketmek, ağız ve diş sağlığına özen göstermek, daha az tuz tüketmek, kanser taramalarını yaptırmak ve stresten uzak durmak.
Vatandaşlarımız Aile Hekimlerine başvurarak meme, bağırsak ve rahim kanseri taramalarını yaptırabilirler. Ayrıca kilo problemi yaşayan kişiler Toplum Sağlığı Merkezimizde bulunan Obezite Danışma Birimine başvurabilirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.