Su sıkıntısı çiftçiyi organik gübreye yöneltti

Su sıkıntısı çiftçiyi organik gübreye yöneltti

Çevre dostu organik gübre toprağın kirlenmesini önlediği gibi, bitkinin su ihtiyacını geciktiriyor, gelişimini hızlandırıyor


Arif AKÇAY
Gerçek Gazetesi

Son dönemlerde küresel ısınmadan kaynaklanan aşırı sıcaklar, barajlarda su seviyesinin düşük olması ve özellikle Çine Barajı’nın su tutar seviyeye getirilmemiş olması Söke Ovası’nda tarımsal su ihtiyacını artırırken, çiftçilerimiz de alternatif arayışlarını sürdürüyor.
Son birkaç yıldır enzimli organik gübre kullanımına başlayan bazı çiftçilerimiz, organik gübre kullanımıyla sulama dönemini bir parça uzattıklarını, bitkilerinin sulanmadan da gelişmini sürdürmesini sağladıklarını söylüyorlar.
Önceki gün Gölbent Köyü’nde tarlasında görüştüğümüz Kemal Tarlan adlı çiftçi, “Bilindiği gibi ovamızda iki yıldır sulamada sıkıntılar yaşanıyor. Su geç ve yetersiz veriliyor. Ben de ektiğim pamukların verim kaybına uğramaması için ziraat mühendislerine danışarak, Agrozym marka enzimli organik gübreyi kullanmaya başladım. Geçen yıl su sıkıntısı yaşamamıza rağmen faydasını gördüm. Bu yıl da kullandım, şu anda pamuğum 70 günlük olmasına rağmen henüz sulamadım. Ancak gelişmesi güzel, bitkinin su ihtiyacını geciktiriyor.“ dedi.
Yine Gölbent Köyü’nde tarlada görüştüğümüz Nurettin Yıldız adlı çiftçi ise, bu yıl ilk kez organik gübre kullandığını ve bitki gelişiminden memnun olduğunu belirtiyor.
Ziraat Teknikeri Mehmet Ali Özkan, enzimli organik gübre kullanımının tarımda tüm üretimlerde uygulanabileceğini belirtirken, bitkinin su ihtiyacını geciktirmesi nedeniyle son iki yıldır ovamızda önem kazanmaya başladığını belirtti.
2a Dış Ticaret Kimya Sanayi Limited Şirketi olarak, agrozym marka enzimli organik gübreyi uzun testler sonu üretmeye başladıklarını söyleyen Ender Arıkbağ, “Söke’de Agrozym organik gübre satma yetkisini Verim Tarım’a verdik.
Gübremiz AB standartlarında, uluslar arası standartlarda, uluslararası sertifikaya sahip bir ürün. Hem organik tarımda hem de geleneksel tarımda kullanılabilir. Son yıllarda Dünya tarımında olduğu gibi Türkiye tarımında da organik üretim önem kazanmasıyla birlikte, organik üretimi destekleyen bir ürün üretmeye karar verdik ve Agrozym organik gübreyi ürettik. Organik gübremiz, başta pamuk, mısır, ayçiçeği olmak üzere tüm çeşitlerin üretiminde kullanılabilir.
Organik gübre kullanımıyla kimyasal gübre kullanımı gerekmediği için maliyetlerde büyük azalma olur. Üretilen ürünün kalitesi yükselirken, ortalama yüzde 25 verim artışı olduğu gibi standardizasyon yükselir.
Kimyasal ilaçların toprağa verdiği kirlilik te önlenir. Maliyeti de kimyasallara oranla çok düşük. Bir üretimde üç kez kullanmak şartıyla dekarda 800 Gr./12 YTL. civarında kullanan çiftçimiz bu giderini üretimde en az 10 kat fazlasıyla geri alır. Bitkinin su ihtiyacını geciktirmesine rağmen gelişimini tamamlamasını sağlar, Söke Ovası’nda ikinci ürün ayçiçeği üretimine de faydası büyük. Günümüzün ağırlaşan üretim şartlarında çiftçimize hesaplı bir ürün sunduğumuzu düşünüyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.