Okul sırt çantası kullanırken dikkat edilmesi gereken özellikler

Okul sırt çantası kullanırken dikkat edilmesi gereken özellikler

Okul sırt çantası kullanırken dikkat edilmesi gereken özellikler

Yeni eğitim öğretim döneminin yaklaşması ile birlikte veliler, çocukları için okul alışverişini hızlandırdı. Öğrencilerin en çok kullandığı sırt çantaları ise, uygun olmayan özelliklere sahip olduğu takdirde büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Okul sırt çantası kullanırken dikkat edilmesi gereken özellikler okul çantası

 

 

 

 

 

 

 

 

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Recep Kurnaz, öğrencileri fiziksel olarak etkileyen en önemli unsur olan sırt çantasının, yanlış kullanıma bağlı olarak büyük sağlık problemlerine neden olabileceğini söyledi. Okula giden bir öğrencinin, sırtındaki yükün kendi ağırlığının yüzde 15’inden fazla olmaması gerektiğini ifade eden Opr. Dr. Kurnaz, “Sırt çantası, okul dönemindeki çocuklarda sık bel ve sırt ağrılarına sebep olabiliyor. Bu sırt ağrılarını önlemek için ağırlığı azaltmamız lazım” dedi.

DOĞRU OLAN ÇANTANIN İKİ KAYIŞININ DA TAKILMASI 
Tek omuzda çantanın tek kayışının takılmasının da yanlış olduğu kaydeden Opr. Dr. Kurnaz, şöyle devam etti:
“Daha çok iki taraflı kullanmalarını öneriyoruz. Bunun dışında kemerlerinin geniş olması gerekli. Ağır eşyalarını daha çok bel bölgesine, aşağıya yakın bölgelere koymalarını öneriyoruz. 30 kiloluk bir çocuğun ortalama 4,5- 5 kilogramdan fazla ağır çanta takmamaları gerekir. Eğer çok ayakta kalınacaksa sırt çantasını çıkarıp yere koymasını öneriyoruz. Çantaların belden ve kalçadan destekli olmak zorunda yüklenmenin sırta verilmemesi için. Aksi durumlarda fiziksel arızalara yol açabilir.”  Çocukların ağır kitapları okulda bırakmasını öneren Opr. Dr. Kurnaz, bunun için öğretmenler ve veliler işbirliği içinde olmalarını istedi.

ÇANTA SEÇERKEN... 
Opr. Dr. Kurnaz, çanta seçimi ile ilgili olarak ise, “Çanta seçerken hafif ve yumuşak çantalar öneriyoruz. Bazı çantalar tekerlekli oluyor. Çok ağır yük taşıyacak öğrencilere tekerlekli çantalardan kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sırta binen yükü azaltıyor. Valiz şeklinde tekerlekli çantalarla da sırta bir yük bindirmeden kullanabilirler” uyarısında bulundu.  

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.