E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Okullar açılırken

 

Okullarımız her yerde ve yörede oranın insanlarına hizmet vermek için kurulmuştur. Bu hizmetin daha iyi işlemesi için bazı kalemlerde giderler oluyor. Örneğin elektrik, su, ders araç ve gereçleri, okulun bahçe düzeni, temizlik işleri, ısıtma ve bazende soğutma gibi. Bunların hepsini devlet karşılıyamıyor. Öğrenci velileri ile hayırsever vatandaşlarımızın katkı ve destekleri ile bu işler yürütülüyor.

Bazı art niyetli velilerle, hiç hayatında eğitim kurumlarına bir kuruşluk katkı yapmamış olan bazı insanlar, bu güzel geleneğimizi baltalamaya çalışıyorlarmış. Doğru mudur, yalan mıdır kesin bilmiyoruz, ama bu tür insanlar da yok sayılmaz! Oysa eğitime katkı ve destek hali vakti yerinde olan her vatandaşın bir gönül borcudur. Bunu baltalamak ise, bence vatana ihanet kadar kötü bir anlayıştır. Verirsen verirsin, vermezsen susarsın. Verenlere engel olmazsın. İnşaIlah ülkemizde bu zihniyete sahip insanlar azaldıkça, okullarımıza karşı sevgi, saygı ve yardımlaşma duyguları yüceldikçe daha güzel günler göreceğiz.

Başta Eğitim Gönüllüleri olmak üzere, Çağdaş Yaşamı Destekleme Dernekleri ve yine birçok hayırsever kurum ve kişiler okullarımıza ve burada okuyan öğrencilerimize büyük çapta katkı, destek ve yardımlar yapmaktadırlar. Dün yanıma iki genç liseli öğrenci geldi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı sayın Nimet İncedal Hanım'a gönderdim. Nimet Hanım, gerçekten görevine bağlı eğitim ve öğretime gönül vermiş bir insandır. Çocukları bizim okulda okuduğu yıllarda da öyle idi. Okulun her işine gönüllü olarak koşardı. Bugün de ilköğretimden üniversiteye kadar her derecedeki eğitim kurıınlarında okuyan öğrencilerimize destek vermektedir. Böyle insanların eli öpülür.

Ben, her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi çapımda eğitime destek vermeye, Söke’mizin eğitim kalitesinin yükselmesine gayret ediyorum. Kaliteli yayınları, ucuz ve eğitim değeri yüksek olan malzemeleri seçip Söke'ye getiriyorum. Bir Eğitim Gönüllüsü gurubun ürettiği çantaların bayiliğini aldık. Bu gurup, sadece çantaların kumaş parasını almaktadır. Her yaş ve sınıfa göre, her okula göre çantalar tek fiyat 7,50 YTL. olup, okullara ve yardım kurumlarına toptan alındığı taktirde % 20 indirim yapılmaktadır. Bu tür ve kalitedeki çantaların serbest piyasadaki değerleri 20-30-35 YTL’dir. Bu gönüllü grup sadece 7,50 YTL. almaktadır. Hayırseverlere, aile birliklerine, Söke Sosyal Yardım Vakfına bu konuda yardımcı olabiliriz. Böylece eğitimde fırsat eşitliği yakalar, durumu zayıf ve maddi olanağı olmayan çocuklarımızı boynu bükük bırakmamış, okula çanta ile göndermiş oluruz. Bu da hiç de küçümsenmeyecek bir destek ve katkıdır.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, bu konuda Söke'de çok önemli çalışmalar yaptılar. Sağ olsunlar, daha da çalışıyorlar. Elbette ki, okullarımıza, çocuklarımıza katkı verip destek olacağız. Dünyanın her yerinde en iyi yatırım eğitime yapılan yatırımdır. Eğitim davamız, insan olmak, çağdaşlaşmak, cahaleti yenmek davasıdır.  Bu dava bir kişinin,bir kurumun, bir bakanlığın değil, bir ulusun, bir ülkenin, bütün insanlığın davasıdır. Bugün şunu görüyoruz ki, eğitimli toplumlarda her türlü yaşam ve hayat koşulları çok yüksek. Eğitimsiz toplumlarda ve ülkelerde ise çok düşük. Bunu yaratan fark hiş kuşkusuz ki eğitimdir. Bizde eğitime karşı çıkanlar, eğitim kurumlarına yardım edenlere engel olanların amacı, bu ülkeyi her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da geri bırakmayı, içten çökertmeyi hedefleyenlerin oyunlarından başka birşey değildir. “Herşeyi devlet yapsın, herşeyi devlet versin" diyenlere sorun bakalım, "Sen devlete yılda kaç lira vergi verdin?" hiç sesi çıkacak mı? Çünkü o insanlar, aslında vergi de kaçırıyorlar. Çalışıp kazanıp devlete vergisini ödeyenlere bile karşı çıkıyorlar. Çünkü amaç ve niyetleri kötü. Değerli veliler, okula yapacağınız her kuruş damla damla göl olup, sizin çocuklarınız için harcanıyor. Boşboğazların, hayra şer karıştıranların sözlerine, direktiflerine bakıpta, yardımdan geri kalmayın. Çünkü o kuruşlara, o kurumlarda çok ihtiyaç vardır. Bir kalem dahi alamayıp arkadaşlarının kalemlerine özenen ve hatta onları çalan çok çocuk gördüm.

Bir de çocuklarınıza çok cafcaflı araçlar almayın. Diğer alamayacak olan çocukların bunlara özeneceğini, ileride servet sahibi insanlara içinde bir düşmanlık ve kin bağlayacağını asla unutmayın. Birçok olumsuzluklar ilköğretim sıralarında ve bu özentilerle başlamaktadır. Burada her çocuğun ayrı bir psikolojik yapıya sahip olduğunu bilmek ve ona göre hareket etmek en doğrusudur. Bazı yardımlar da bunun için gereklidir.  Asla unutmayın!..

Önceki ve Sonraki Yazılar