Orman yangınlarının önüne geçilecek

Orman yangınlarının önüne geçilecek

AYDIN ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ SAHASINDA OLUŞTURULACAK ARAŞTIRMA ORMANLARI SAYESİNDE HEM EKONOMİK GİRDİ HEM DE YANGINLARLA MÜCADELE EDİLECEK

Gerçek Gazetesi
Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın, sorumluluk sahaları içerisinde trüff yetiştiriciliği yapmak için çalışmalar yapıldığını belirtti. Yalçın, Projenin hayata geçmesi halinde hem ormanlarımız korunacak hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. dedi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi ve Aydın Orman İşletme Müdürlüğü işbirliği ile işletme müdürlüğü sorumluluk sahası içerisindeki ormanlık alanlarda değerli bir mantar türü olan trüff yetiştiriciliğinin yapılması için proje hazırlandı. Projenin teknik altyapı çalışmalarını hazırlayan ADÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Baş, derlediği bilgileri düzenlenen toplantı ile orman işletme müdürlüğü personellerine aktardı. Aydın Osman İşletme Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya İşletme Müdürü Yalçın, müdürlüğe bağlı sekiz işletmenin yetkilileri ve proje konusunda çalışmalar yapan araştırma görevlileri katıldı.
Prof. Dr. Tülin Baş yaptığı açıklamada, yenilebilme özelliği ve yetişme bölgelerinin azlığı bakımından trüff türü mantarların hem besin değeri hem de ekonomik yapısı bakımından çok değerli olduğunu söyledi. Fransa, İtalya, İspanya, Amerika Birleşik Devleri, İsveç, Avustralya ve İngiltere'de yaklaşık 45 ayrı bölgede kültür trüff yetiştiriciliğinin yapılmakta olduğuna değinen Baş, ülkemizde de yetiştirme bölgelerinin oluşturulması halinde önemli bir ekonomik girdi sağlanacağını iddia etti.
Bu tip mantarların ormanlık alanların içerisinde yetişebildiğe işaret eden Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın da, ADÜ ile birlikte hazırlayacakları proje kapsamında ormanlık alanda proje sahaları oluşturmak istediklerini açıkladı. Prof. Dr. Baş'ın verdiği bilgiler doğrultusunda işletme şeflerinin sorumlu oldukları bölgeler içerisindeki uygun yetişme koşullarına sahip bölgeleri tespit edileceğini belirten Yalçın, “Trüff türü mantarların ülkemizde de kolaylıkla yetişebileceği biliniyor. Projenin hayata geçmesi halinde bölgemizde araştırma ormanları oluşturmuş olacağız. Bu çalışmaların başarıyla sonuçlanması halinde belki de bu alanlar özel müteşebbislere kiralanacak. Bu proje her yıl binlerce hektar ormanlık alanın kül olduğu ülkemizde ormanların korunması açısından da büyük önem taşıyor. Proje ile ülke ve bölge ekonomisine girdi sağlarken, diğer taraftan da ormanlarımızı işletmeciler vasıtasıyla yangınlara karşı korumuş olacağız” dedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.