Özok, “Herkesi kucakayan bir anayasa istiyoruz”

Özok, “Herkesi kucakayan bir anayasa istiyoruz”

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZDEMİR ÖZOK AYDIN'DA

Gerçek Gazetesi
Aydın Barosu'nun düzenlediği 'Neden Yeni Anayasa? Nasıl Bir Anayasa?' konulu panele katılmak üzere Aydın'a gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok Herkesi kucaklayan bir Anayasa istiyoruz dedi.
Aydın Barosunun Nevzat Beçer Parkı Nikah Salonun da düzenlediği Neden Yeni Anayasa, Nasıl Bir Anayasakonulu panele Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Özdemir Özok, Türkiye Barolar Birliği İHAUM Başkanı Prof.Dr Rona Aybay, Türkiye Barolar Birliği Yayın Kurulu Başkanı Avukat Teoman Ergil ve Maltepe Ünivernsitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr Fazıl Sağlam'ın katılımıyla gerçekleşti.
Panelin açılışında konuşan Aydın Baro Başkanı Avukat Sümer Germen salondaki katımın kendilerini rahatsız ettiğini belirterek İlimizdeki hakim ve savcılarımızda dahil olmak üzere bin 200 davetiye gönderdik fakat 250 kişilik salonun durumu ne yazık ki ortada diyerek katılımın az olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Sümer Germen yapılması düşünülen anayasa değişikliğine de değinerek Biz 1982 Anayasası'nın ülkemize dar geldiğini her zaman belirttik. 12 kere üzerinde değişiklik yapılmasına rağmen ihtiyaca cevap verecek durumda değil 2002 yılında Anayasa hukukçuları bir anayasa tasarısı ortaya koydu en son olarak sayın Başbakana kadar gönderildi sözlerine yer verdi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da konuşmasının başında Sümer Germen'in bütün söylemlerine katıldığını belirterek Biz Cumhuriyetin kazanımları ile büyüdük asla bu olaylara teslim olmayız dedi. Özok Türkiye Barolar Birliği olarak her zaman hukukun, demokrasinin, özgürlük ve hakların bütününü oluşturan değerleri savunduklarını söyledi. Özok neden ve nasıl yeni bir anayasa sorusuna Türkiye Barolar Birliği olarak net bir cevap verdiklerini vurgulayarak Türkiye Barolar Birliği 1982 Anayasasının ülke için bir geri gidiş olduğunu o yıllarda hazırladığı raporla kamuoyuna duyurdu. Biz her zaman 1982 Anayasası'nın ülke için bir deli gömleği olduğunu belirttik dedi.
4-10 Ocak 2001 tarihinde Ankara da Uluslar arası Anayasa Kurultayı düzenlediklerini söyleyen Özok Kurultayı 1400 sayfalık bir kitap haline getirdik. Bununla da yetinmeyip bir komisyon oluşturup Anayasa önerisi hazırladık. Biz bu çalışmayı 2001 yılında AK Parti yokken yaptık. Bizim sorunumuz hangi siyasi parti olursa olsun ulusumuzun , ülkemizin , halkımızın çağdaş ve uygar değerlere ulaşması sorunudur sözlerine yer verdi.
Türkiye Barolar Birliğinin 1982 yılından beri çağdaş bir Anayasa arayışı içerisinde olduğunu söyleyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok 4 Kasım 2007 tarihinde örnek Anayasa metnimizi tüm kamuoyuna açıkladık. Kuşkusuz bunun da eleştirileceği, çok paylaşılacak ve paylaşılmayacak bölümleri olabilir. Amacımız herkesin kendini güvende hissettiği, herkesin 'Benim Anayasam' dediği, gerçekten kendi hak ve özgürlüklerini teminat altında hissettiği, hukukun güvencesinde hissettiği, bir toplumsal düzenin yaratılmasına neden olan bir çağdaş anayasa özlemimizidir diye konuştu.
Türkiye Barolar Birliği başkanı Özdemir Özok'un konuşmasının ardından panele katılan diğer konuşmacılar Prof.Dr Fazıl Sağlam , Prof.Dr Rona Aybay ve Avukat Teoman Ergil yeni Anayasa tasarısı ile Türkiye Barolar Birliğinin hazırladığı Anayasa örneği hakkında panele katılanları bilgilendirdiler.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.