Pamuğun geleceği için Söke’den 6 maddelik deklarasyon

Pamuğun geleceği için Söke’den 6 maddelik deklarasyon

Pamuğun geleceği için Söke’den 6 maddelik deklarasyon

Son dönemde pamuk fiyatında yaşanan düşüş ile ilgili olarak Sökeli pamuk üretici oldukça endişeli.
Söke Ziraat Odası, Söke Ticaret Borsası, TARİŞ Söke Pamuk Tarım Satış Kooperatifi önderliğinde düzenlenen toplantıda Sökeli pamuk üretici duruma çare aradı. Yapılan toplantının ardından 6 maddelik ortak deklarasyon yayınlandı. Yayınlanan deklarasyonda pamuğun geleceği için Tarım Satış Kooperatiflerinin ayağa kaldırılması, üreticilere desteklemelerin gözden geçirilmesi gibi konular yer alıyor.
Pamuğun geleceği için pamuğun başkenti Söke’den yayınlanan 6 maddelik deklarasyon şöyle: "Son haftalardaki dünya pamuk fiyatlarının tersine, ülkemizdeki pamuk fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle bölgemiz Ziraat Odaları ve Tarım Pamuk Satış Kooperatifleri ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yaptığımız görüşmelerde, Tarım Satış Kooperatiflerinin, Ziraat Bankası aracılığıyla destekleme çalışmasının bir an önce bitirilip piyasaya müdahale edecek konuma getirilmesi sağlanmalıdır.
Pamuk fiyatlarının serbest piyasa koşullarında oluştuğu gerçek, ancak hasat döneminin başladığı bu günlerde aynı kalitede pamuğun yurt içi fiyatları, yurt dışı fiyatlardan daha düşük seyretmektedir. Bunu önlemenin yolu pamuk hasadından sonra borçları nedeniyle malını hemen satmak zorunda olan çiftçinin, bu zorunluluğu ortadan kaldıracak tedbirler alınması ve pamuk borsasının daha iyi denetlenmesi sağlanmalıdır.
Pamukta fiyat dalgalanmalarını önlemek ve üreticinin haklarını korumak amacıyla kurulan lisanlı depoculuk sisteminin işleyişi ve güvenilirliği çiftçiye daha iyi anlatılmalıdır.
Pamukta emanet sistemi, tekrar gözden geçirilerek üreticiyi mağdur etmeyecek düzenlemeler yapılmalıdır.
Bölge pamuğunun kalitesi ve sürdürebilirliğini sağlamak açısından yaş ve kozaklı pamuk toplanmaması için, üretici ve çırçırcı üzerine düşen görevi yerine getirmeli bu konuda yasal düzenlemeler ve tedbirlerle yeniden gözden geçirilmelidir.
Pamukta destekleme modeli gözden geçirilmeli, önümüzde yıl uygulanması düşünülen havza modelinde kaliteli üretime teşvik edilmelidir" 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.