Pamuk markalaşma yolunda

Pamuk markalaşma yolunda

TARİŞ'TEN EGE PAMUĞUNUN MARKALAŞMA SÜRECİNE DESTEK İTB BAŞKANI AYDIN KESEN, "BİZ PARA KAZANMAK İÇİN DEĞİL HİZMET İÇİN BURADAYIZ" TARİŞ PAMUK VE YAĞLI TOHUMLAR İLE İNCİR BİRLİKLERİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN VELİOĞLU, "BİZ KALİTEYİ ÜRETMEK İSTİYORUZ"

Gerçek Gazetesi
Dünya tekstil ve konfeksiyon sektöründe son dönemde yaşanan gelişmelerin markalaşmayı zorunlu kıldığı belirtildi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Aydın Kesen ile Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar ile İncir Birlikleri Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu, düzenledikleri basın toplantısında İTB tarafından tescili yaptırılan Ege Pamuğu ibareli coğrafi işaret uygulamalarına Tariş'in de katıldığını duyurdu.
İTB'de düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan İTB Başkanı Aydın Kesen, Türkiye'nin dünyanın önde gelen tekstil ve konfeksiyon üreticisi ülkeleri arasında olduğunu belirterek, Ege pamuğunun dünyada uzun elyaflı pamuklar dışında yapılan sınıflandırmada A kalite pamuklar içerisinde değerlendirildiğini, yurt içi ve yurt dışındaki tekstil ve konfeksiyon üreticilerinden özel talep gördüğüne dikkat çekti. 2005-2006 sezonuna 2 çırçır fabrikası ile başladıklarını belirten Aydın Kesen, bu sezon bunlara 3 çırçır fabrikası daha eklediklerini ifade ederek, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin de bu uygulamalara katılma kararı aldıklarını söyledi.
Ege pamuğuna coğrafi işaret uygulamasının markalaşma adına atılmış önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Kesen, şöyle konuştu: "Tariş'in de bu uygulamaya katılmasıyla Ege'de üretilen pamukların yüzde 40-45'i coğrafi işaret logosu ile pazara sunulacak. Biz fabrika sayısının artmasını diliyoruz. Bölgedeki diğer fabrikalar da kısa zamanda bu uygulamaya katılacak ve bu uygulama yaygınlaşacak. Böylece Ege pamuklarının tamamı bu sistem içinde pazarlanmış olacak."
Ege pamuğu coğrafi işaret belgesinin ilk girişi için ödenmesi gereken 10 bin YTL'lik ücreti de 2 bin 500 YTL'ye indirdiklerini belirten Aydın Kesen, sözlerine şöyle devam etti: "Uygulamayı yaygınlaştırmak, markalaşmayı, sürdürülebilir kaliteyi ortaya koymak için bu indirimi yaptık. Balya başına damgalama ücretini de 30 Ykr'den 10 Ykr'ye indirdik. Biz para kazanmak için değil hizmet için buradayız. Amacımız ürün ekimini cazip hale getirmek ve üreticinin daha fazla kazanmasını sağlamak" Ege pamuğuna yurt dışından önemli ölçüde talep olduğunu belirten Kesen, yurt dışındaki yabancı alıcılarının da Ege Pamuğu logosunu görmek istediklerini söyledi.
Dünya tekstil ve konfeksiyon sektöründe özellikle son dönemde yaşanan gelişmelerin markalaşmayı zorunlu kıldığını ifade eden Kesen, markalaşmanın temel koşulunun kaliteli hammadde kullanmak olduğunu anlattı. Sadece kaliteli hammadde kullanmanın yeterli olmayacağına dikkat çeken Kesen, şöyle konuştu: "Ucuz işçilik ücretleri ve ucuz hammadde girdilerine bağlı tekstil üretiminin farklı ülkelere kayması, dünya ile rekabette markalaşmayı ön plana çıkarıyor. Fakat sadece kaliteli hammadde kullanımı yeterli değil. Aynı zamanda bunun belgelenmesi de şart. Bu nedenle Ege Pamuğu coğrafi işareti ve Ege Pamuğu Sertifikası projemizin Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü tarafından desteklenmesini ümit ediyoruz."
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği ile İncir Birliği Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu da, yeni dönemde İTB ile yoğun bir iş birliği içerisinde çalışacaklarını ifade etti. Ege pamuğunun dünya kalitesine sahip olduğunu belirten Velioğlu, "İTB ile omuz omuza çalışacağız ve artık giysilerimizde Ege pamuğu logosunu göreceğiz" dedi.
Velioğlu, "Ege pamuğu coğrafi işaretin bulunduğu pamuklarda fiyat farkını yansıtıp yansıtmayacağına" ilişkin soruya şöyle karşılık verdi: "Türkiye, pamuktan vazgeçemez. Markalaşmak çok önemli. Mercedes'in veya BMW'nin fiyatı düşer mi? Düşmez. Biz de kaliteyi üretmek istiyoruz. Biz de onlar gibi kaliteli mal üreteceğiz." Hüseyin Velioğlu, 10 logo aldıklarını da sözlerine ekledi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.