Pamukta elle hasat dönemi sona erdi

Pamukta elle hasat dönemi sona erdi

Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun üretildiği Aydın ve Söke ovasında, pamuğun elle hasat dönemi sona erdi.

Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun üretildiği Aydın ovasında, pamuğun elle hasat dönemi sona erdi. Tarımda makineleşmeyle birlikte Aydın’a ve özellikle Söke ovasına gelen, tarlaların etrafına çadırlar kuran mevsimlik işçiler artık yok. Pamuğun neredeyse tamamı makineyle hasat ediliyor. Elle pamuk toplama, sadece makinelerin giremediği ve yok denecek kadar az olan tarlalarda yapılıyor. Elle toplama maliyeti bütün giderlerin yüzde 25-30'unu bulurken makineli hasatta yüzde 10-12 civarında oluyor. Bu da pamuk maliyetinin düşmesini, özellikle hasat zamanında havaların yağışlı olma ihtimaline karşı kısa zamanda hasat edilmesini sağlıyor.

Söke ovasına yıllar önce, pamuk toplamak için her yıl 15 bine yakın mevsimlik işçi geliyordu. Şu anda pamuğun yüzde 100 makineyle hasat edildiğini belirten SökeZiraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, sadece birkaç makine girmeyen tarlada elle hasat yapıldığnıı söyledi. Kocabaş, " Söke ovasına mevsimlik işçiler gelir, çadır kurarlardı. Pamuğu onlarla toplardık. Bu rakam, ortalama yıllık 15 bin kişiyi geçerdi. Artık makineli toplamaya geçildiği için hiç gelmiyorlar. Küçük, makine girmeyen, çok az sayıda pamuk tarlaları var. Onlar da imece usulü kendi aralarında topluyorlar, o da çok az. Bir pamuk toplama makinesi, günde 100 dönüm hasat yapıyor. Bu da 600 kişinin bir günde topladığı pamuğa tekabül ediyor. Söke ovasında 160 bin ton pamuk üretimi yapılıyor. Artık bir ayda işçilerle toplanan pamuk, makineyle birkaç saatte hasat ediliyor. Bundan pamukçular da memnun." dedi.

Pamuk üretimi ve hasatında eskiden en büyük sıkıntının, toplayacak işçi bulma ve uygun iklim şartı, yani yağışlar olduğunu belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise makineleşmenin yaygınlaşmasıyla bunun çözüldüğünü belirtti. Pamuk hasadının yağışa uğramadan yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Posacı, “Türkiye’de stratejik ürünlerden biri olan pamukta hasat sezonu başladı. İlimizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan pamuğun daha çok desteklenmesini istiyoruz, aksi halde üretici pamuğa da küsecek. Son 15 yılda Aydın’da pamuk ekim alanları, 92 bin 908 hektardan 58 bin 879 hektara düştü. Eskiden elle hasat yapılması ve amele bulma sıkıntısı nedeniyle üreticimiz daha zor duruma düşüyordu. Şu anda makineli hasatla bu sorun çözüldü.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.