PASTA’nın büyüğünü yiyorlar

PASTA’nın büyüğünü yiyorlar

PASTA’nın büyüğünü yiyorlar


Ger­çek Ga­ze­te­si
Ay­dın Va­li­si Hü­se­yin Av­ni Coş; ba­tı ül­ke­le­rin­de ye­rel ba­sı­nın tira­jı­nın yay­gın ba­sın­dan da­ha faz­la ol­du­ğu­na işa­ret ede­rek, Tür­ki­ye"de yay­gın ba­sı­nın da­ha faz­la pay al­ma­sı­nın ga­ze­te­ci­lik­te so­ru­na ne­den ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
Ba­sı­nın top­lu­mun gö­zü ve ku­la­ğı ol­du­ğu­na işa­ret eden Va­li Hü­se­yin Av­ni Coş, di­ğer her ko­nu­da ol­du­ğu gi­bi ga­ze­te­ci­li­ğin­de top­lu­mun fay­da­sı­na kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Ba­sı­nın öne­mi ve doğ­ru ha­ber yap­ma so­rum­lu­lu­ğu­na de­ği­nen Va­li Coş, “İ­li­mi­ze ve ül­ke­mi­ze hiz­met et­mek için ka­lem­le­riy­le, ka­me­ra­la­rıy­la, me­sa­i mev­hu­mu ta­nı­ma­dan koş­tu­ran, ça­lı­şan ga­ze­te­ci ar­ka­daş­la­rı­mı­zı kut­lu­yo­rum. Ba­sın bi­zim gö­zü­müz, ku­la­ğı­mız, her şe­yi­miz. Ta­bi­i ki gö­zün, ku­la­ğın doğ­ru­yu işit­me­si, ger­çe­ği gör­me­si şar­tıy­la mu­hak­kak ki ye­ri, öne­mi, de­ğe­ri tar­tı­şıl­maz. İz­le­di­ğim ka­da­rıy­la ga­ze­te­ci ar­ka­daş­la­rı­mız ge­nel­de so­rum­lu­luk­la­rı­nı hem ka­mu­ya hem de hal­kı­mı­za kar­şı en iyi şe­kil­de ye­ri­ne ge­tir­mek için bü­yük bir gay­ret sarf edi­yor­lar. Her araç gi­bi ga­ze­te­ler de, ga­ze­te­ci­lik de iyi­ye kul­la­nıl­dı­ğı za­man, top­lu­mun hay­rı­na kul­la­nıl­dı­ğı za­man, ki­şi­sel çı­kar­lar uğ­ru­na kul­la­nıl­ma­dı­ğı za­man mu­hak­kak ki ya­rar­la­rı tar­tış­ma­sız­dı­r” de­di.
Ga­ze­te­ci­lik hak­kın­da bil­gi sa­hi­bi ol­du­ğu­na işa­ret eden Va­li Coş, “Bu bil­gi bi­ri­ki­mi­mi de şah­sım hak­kın­da ger­çek dı­şı be­yan­lar­da bu­lu­nan, ha­ber­ler üre­ten ba­sın men­sup­la­rı­na kar­şı ver­di­ğim ve ka­zan­dı­ğım hu­kuk mü­ca­de­le­le­ri­nin so­nu­cu ola­rak, ta­bi­i ki ko­nu­yu yar­gı­ya ta­şı­dı­ğı­mız için ga­ze­te­ci­li­ğin, ha­ber­ci­li­ğin na­sıl ol­ma­sı ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da­ki te­ori­yi de in­ce­le­mek ve yar­gı önü­ne ta­şı­mak ve­si­le­siy­le edin­di­m” di­ye ko­nuş­tu.

YAY­GIN BA­SIN DA­HA
FAZ­LA PAY ALI­YOR
Ga­ze­te­ci­li­ğin­de her mes­lek gi­bi iyi ya­pıl­dı­ğı za­man çok önem­li ve kut­sal ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Va­li Coş, şun­la­rı söy­le­di: “Ga­ze­te­ci­lik­te­ki te­mel so­run­lar­dan bir ta­ne­si yay­gın ba­sın de­di­ği­miz ba­sı­nın Türk top­lu­mu nez­din­de­ki pas­ta­dan en bü­yük pa­yı al­ma­sı, ye­rel ba­sı­nın ba­sın pas­ta­sın­da­ki pa­yı­nın çok kü­çük kal­ma­sı­dır. Bu biz­de böy­le­dir. Ama ba­tı ül­ke­le­rin­de, özel­lik­le ABD'de top­lam ti­ra­jın bü­yük bir kıs­mı ye­rel ve böl­ge­sel ba­sın­dan olu­şu­yor. Ulu­sal ba­sın yüz­de 20'ler ci­va­rın­da bir ti­ra­ja sa­hip­ken, ye­rel ba­sın yüz­de 80'e ya­kın bir ti­ra­ja sa­hip. Biz­de tam ter­si. Ye­rel ba­sı­nın ti­ra­jı yüz­de 10'lar ci­va­rın­da. Bu­nu ar­tır­ma­mız la­zım. Ye­rel ba­sı­nın güç­len­me­si için de he­pi­mi­zin eli­miz­den gel­di­ğin­ce des­tek ver­me­si ge­re­ki­yor. Bi­raz ön­ce Ge­nel Baş­ka­nı­mı­zın söy­le­di­ği, ye­rel ba­sı­na da des­tek ver­mek, ye­rel ba­sı­nı da di­ğer ga­ze­te­le­rin ya­nın­da oku­mak için sa­tın al­mak ya da abo­ne ol­mak yön­te­mi­ni he­pi­mi­zin be­nim­se­me­si la­zım. Biz bu ga­ze­te­le­re il­ti­fat eder­sek on­lar ya­şar, güç­le­nir ve gö­rev­le­ri­ni da­ha iyi ye­ri­ne ge­ti­rir. Ak­si tak­dir­de bu ye­rel ya­yın or­gan­la­rı­mız gü­cü­nü kay­be­der ve bir müd­det son­ra ka­pan­ma du­ru­muy­la kar­şı kar­şı­ya ka­lır. Ben ida­re­ci ola­rak ba­sı­nın işa­ret et­ti­ği ek­sik­lik­ler­den, ak­sak­lık­lar­dan, hiz­met ku­sur­la­rın­dan ha­ber­dar ola­rak, ora­la­ra yö­ne­lik hiz­met­le­ri­mi­zi ar­tır­mak, ek­sik­lik­le­ri­mi­zi gi­der­mek için ger­çek­ten çok ya­rar­la­nı­yo­rum. Bun­dan do­la­yı bu ko­nu­lar­da ça­lış­ma ya­pan ar­ka­daş­la­rı­mı­za bir kez da­ha te­şek­kür edi­yo­ru­m” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.