Rehberlerden sezon hazırlığı

Rehberlerden sezon hazırlığı

Rehberler 2008 Turizm Sezonu hazırlıklarına başladı

Gerçek Gazetesi
Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED), 2007 Turizm sezonunun sona ermesi ile birlikte üyelerine yönelik hizmet içi eğitim seminerleri ve eğitim gezileri ile 2008 sezonunun hazırlıklarına başladı.
Önceki hafta Muğla'nın Yatağan ilçesi yakınlarındaki Lagina ve Stratonikeia antik yerleşimlerinde incelemelerde bulunan KURED üyesi rehberler, bu hafta da Edremit İlçesi Altınoluk Beldesi'nde, İda Dağı (Kazdağı) eteklerinde bulunan Antandros antik kentini ziyaret ettiler.
2001 yılından beri Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doçent Dr. Gürcan Polat ve ekibi tarafından kazılan antik kentin mezarlık (nekropol) ve zenginlere ait yamaç evlerine ilişkin doktora tezi hazırlayan arkeolog Kahraman Yağız'dan bilgi alan Kuşadalı rehberler, amaçlarının Antandros uzmanı rehberler yetiştirmek olduğunu söylediler. KURED Başkanı Ali Karapınar, konuya ilişkin açıklamasında Milattan önce 10.yy'da kurulduğu düşünülmekle birlikte, sadece yedi yıldır kazılan Antandros'un çok yakın bir gelecekte ikinci bir Efes olmasına mutlak gözü ile bakıyoruz. Zira Antandros, Adramytion (Edremit) - Assos (Behramkale) güzergahında çok önemli bir askeri ve ticari etaptı. Kazıları devam eden yamaç evler ve mezar bulguları kentteki yaşam düzeyinin ne kadar yüksek olduğu hakkında ön bilgi veriyor dedi.
Antik kentin günümüze iyi korunmuş olarak ulaşmasındaki başlıca etkenin, Altınoluk'un antik yerleşimin üzerine kurulmamış olmasını gösteren Karapınar, antik kentin sosyo-ekonomik yaşamı ile ilgili paha biçilmez verilerin kaynağı olan mezarlık üzerinde bir site inşa edilmesine göz yumulmasını ise Kültür katliamı olarak niteledi.
Önümüzdeki yıllarda yapılacak kazıların büyük olasılıkla zengin bir liman kentini günışığına çıkartacağını düşündüklerini belirten KURED Başkanı Ali Karapınar, Antandros'un, yakın bir gelecekte, batı Anadolu turlarının görkemli duraklarından biri olacağına inanıyoruz diye konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.