SANTRAL FALİYETE GEÇTİ

SANTRAL FALİYETE GEÇTİ

Kuyucak’taki hidroelektrik santrali tekrar üretime başladı

Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Aydın’ın Kuyucak ilçesi sınırları içerisinde bulunan hidroelektrik üretim santralinde 7 ay aradan sonra tekrar enerji üretimine başlanıldı.
Büyük Menderes Nehri’nin suyu ile enerji üretilen santralde, maalesef kuraklık nedeniyle 7 aydan bu yana üretim yapılamıyordu. Ekim yağmurları ile birlikte nehirde su debisi yükselirken, santralde de üretimin başladığı öğrenildi.
Büyük Menderes Nehri’nin suyu boşa akıp giderken, Kuyucak bölgesinde 2004 yılında kurulan hidroelektrik santrali sayesinde suyun enerjiye dönüştürülmesi isabetli bir proje olarak nitelendirilmişti. Çünkü nehir suyu havza boyunda önünde bir set olmadığı için Söke altından Ege Denizi’ne dökülüyordu.
Büyük Menderes Nehri’nden alınan sular dinamolar aracılığıyla 70 metre yukarıda bulunan kanallara deşarj ediliyor. Bu kanaldan gelen sular regülâtörde toplanıyor. Regilatöreden bırakılan sular basınçlı bir şekilde enerji üretim türbinlerine ulaşıyor. Nehir suyu buradan çıktıktan sonra yine kanallar aracılığıyla Menderes Nehri’ne dökülüyor. Hidroelektrik Santrali vardiye amiri Ahmet Tavaslıoğlu, yağmurların yağmaması ve mevsimin kurak geçmesinden dolayı santrali besleyen Büyük Menderes Nehri’nin kuruduğunu hatırlatarak, “Maalesef 7 aydan bu yana biz de enerji üretemiyoruz. Ekim ayından bu yana aralıklı şekilde de olsa yağan yağmurlar sonucu nehirde su seviyesi yükseldi. Buna bağlı olarak ta günlük üretimimiz 65 bin kilovat saate çıktı. Şu anda Denizli’deki Adıgüzel Barajı’ndan su bırakılmıyor. Zaten biz de barajdan bırakılan sularla enerji üretmiyoruz. Nehrin barajdan sonraki bölümünde dereler ve çaylardan Menderes’e akan sularla enerji üretiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.