Sarıkamış şehitleri Nazilli’de de anıldı

Sarıkamış şehitleri Nazilli’de de anıldı

Aydın’ın Nazilli İlçesinde, 1914’de donarak şehit olan Sarıkamış Şehitleri için anma töreni düzenlendi.

Törene katılanlara o günün anısına Sarıkamış’ta donarak şehit olan askerler ve o günün şartlarında yenen kavrulmuş buğday, kuru ekmek ve un çorbası ikram edildi. 2 belediye çalışanı tarafından temsili olarak canlandırılan şehit askerlerin önünde dua edildi.

 

Türk Ocakları Nazilli Şubesince Nazilli Belediye Meydanı Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen etkinlik büyük ilgi gördü. 1914 yılında Enver Paşa komutasındaki Türk askerlerinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’ndaki Rus birliklerine yaptıkları kuşatma esnasında 90 bin Türk askerinin donarak şehit düşmelerinin 103’üncü yıl dönümü anma törenleri saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Çok sayıda davetlinin katıldığı anma töreninde kar altında soğuktan donan askerler temsili olarak canlandırılırken, yokluk içinde cephelerde savaşan Türk askerinin yediği yağsız, tuzsuz, un ve su karışımından elde edilen çorba ve yanında katık olarak verilen kavrulmuş buğday ile kuru ekmekler davetlilere ikram edildi. Törene Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Dursun Öztunç, Türk Ocakları Nazilli Şube Başkanı Ahmet Çekim, Kent Konseyi Başkanı Bülent Burmaoğlu, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

 

"Din, vatan, namus için canlarını feda ettiler"

 

’Sarıkamış Harekatı Türk Milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin delilidir’ diyen Türk Ocakları Nazilli Şubesi Başkanı Ahmet Çekim, “Atalarımız bağımsızlık, ulvi değerleri uğruna, canlarını, mallarını her zaman ortaya koymuş din, vatan, namus için canlarını feda etmiştir. Sarıkamış’ta her mevsim açan kardelenlere dönüşen aziz şehitlerimizin, muharebe ettikleri düşmanın bile takdirini kazanacak ölçüde üstün bir cesaret ve feragat örneği sergileyerek yazdıkları kahramanlık destanı, acı ama gurur veren bir ders olarak hafızalarımızda yer almaktadır. Emre itaat ve vazifeye sadakat duygularıyla ölümü hiçe sayan bu kahramanlar, nesiller boyu saygı ve minnet duygularıyla hatırlanmaya devam edecektir. Kahraman aziz şehitlerimizin hatıralarının yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak bizlerin görevidir” dedi.

 

“Türk toprağına sımsıkı tutunup sahip çıkmalıyız”

 

Sarıkamış’ın Türk toplumunun her kesimini derinden etkileyen acı bir hatıra olduğunu ifade ede Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "Sarıkamış harekatına baktığımızda Enver Paşa nezaretindeki Türk askerinin vatanına milletine olan itaatini görüyoruz. 1914 tarihinde Aralık ayında başlayan Sarıkamış Harekatı, bizlere her türlü yokluk ve yetersizlik içinde Mehmetçiğin vatanı için her koşulda mücadeleye hazır olduğunu göstermiştir. Bizler bu milletin evlatları olarak Atatürk ‘ün bize emanet ettiği 780 bin metre karelik Türk toprağına sımsıkı tutunup sahip çıkmalıyız. Bu millet bu toprakları kolay kazanmadı. Birlik beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Kucaklaşmamız gerekiyor Alevisiyle, Sunnisiyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle geçmişte olduğu gibi bu günde bir olmalıyız, tek vücut olmalıyız. Bu toprağın ana parçası Türkiye Cumhuriyeti Devleti; dalları ne olursa olsun ulu bir çınarı düşünün. Ulu çınar Türkiye Cumhuriyeti Devleti dallarında hepimiz varız. Ancak o dallar kurumaya başladığı zaman ağacın gölgesinde kurumaya başlayacaktır. Dün olduğu gibi bugün de bu ülkeye sahip çıkarak çocuklarımıza gururla onurla ve umutla yaşayabilecekleri bir vatan toprağı bırakmak için var gücümüzle çalışmalı, anasına babasına vatanına milletine hayırlı evlatlar yetiştirmeliyiz. Atalarımızın bizlere miras bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti Devletini ilelebet payidar kalması için, birlik ve beraberlik içinde tek yürek olmalıyız. Bu vesileyle Sarıkamış’ta ve yurdun her köşesinde kahramanlık örneği göstererek adını tarihe yazdıran tüm şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor şükran ve minnetle anıyorum. Ruhunuz şad mekanınız cennet olsun” dedi.

 

Konuşmaların ardından dua edildi ve çorba ekmek ve kavrulmuş buğdaylar davetlilere ikram edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.