E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Sayın Ekrem Karakaş’ın DP ruhu sönmemiş

 

Siyaset dünyasının duayenlerinden ve DP eski Belediye Başkanları’ndan Sayın Ekrem Karakaş’ın Menderes sevgisi ve DP ruhu bunca geçen yıllara rağmen henüz sönmemiş!..

 

Kendisini her ziyaretimde beni özlediğini, “sık sık neden yanına gitmediğimi” vurguladıktan sonra sohbete dalarız. O, güzel ve olumlu anılarını anlatır, ben de dinlerim. Onun bu anılarından, yine bu sohbetlerinden çok şey öğreniyorum. Öğrendiklerimi önce beynime kaydediyor, sonra zaman zaman yazılarıma aktarıp, kullanıyorum. Çünkü sayın Karakaş, Türk siyasi hayatının canlı tarihi, ayakta kalan ulu çınarlarından biridir. Son ziyaretimde sayın Menderes ile Demirel’i anlattı. Anlattı da ben ona şöyle bir soru sordum. Dedim ki:

 

- Siz, çok genç yaşta politika hayatına başladınız. Bayar ve Menderes’i tanıdınız. Sayın Demirel’i de tanıdınız. Sizce hangisi daha başarılı ve daha üstündü? Sayın Karakaş, hiç tereddüt etmeden, “Menderes” dedi. Oysa tarih ve değerlendirmeler, Demirel’in hizmetini öne çıkarıyor. Bugün “GAP” gibi dev projenin mimarı ve yaratıcısı olduğunu söylüyor. Bizlerde sayın Demirel’i GAP veya Barajları ile Sayın Özal’ı, otoyol, viyadük, köprü ve kentleşmeleriyle tanıyoruz.

 

Rahmetli Menderes’in de bu ülkeye yaptıkları elbette çoktur. Örneğin tek partili hayattan, çok partili hayata geçişi Menderes ve arkadaşlaarı sağlamıştır. Köye, hizmet, yol, içme suyu onların döneminde halka ulaşmaya başlamıştır. Atatürk’ün Anıtkabr’i onlarca bitirilmiştir. Elbette ki, her başbakan birşeyler yapmıştır ama, Ekrem Bey’e göre rahmetli Menderes başkadır. Onu, başka kılansa Sayın Karakaş’ın ilk göz ağrısı olması, ve birlikte zor işleri başarmış olmalarındandır. Bunlardan öte Menderes’e kalben bir bağlılığı vardır. Birlikte yemek yemiş, zeybek oynamış, düşünmüş ve üretmişlerdir. Didim Altınkum plajları, Vali Enver Saatçıgil, Ekrem Karakaş ve Menderesler’in Aydın’a armağanıdır. Söke’deki birçok eserde onların el emeği, göz nuru vardır. Ekrem Bey, Menderes kadar, belki de daha fazla birini seviyor ve takdir ediyordu. O kimdi? Sizce kim olabilirdi?

 

Bu kişi Söke milletvekili Dr. Baki Öktem’di. Gerçekten Dr. Baki Öktem Söke’ye önemli hizmetleri geçmiş bir vekilimizdir. Birkere Çimento Fabrikası onun çabaları ile Söke’ye kurulmuştur. Ekrem Bey’e şöyle bir soru sormuştum:

 

- Siz, hiç Menderes’ten yana hayal kırıklığı yaşadınız mı? O, gülerek gözlerime bakarak dedi ki:

 

- Ben, delege olarak Aydın’da bulunuyor, Dr. Baki Öktem’in listede yer almasını beklemiyordum. O günlerde Aydın DP İl Başkanı Ekrem Torunlu, bana dedi ki: “Ekrem Bey, Dr. Baki Öktem’i aday olarak beklemeyin. Çünkü aday olmayacak”. O’na, “Neden?” deyince, dedi ki, “Çünkü Menderes, Dr. Baki Öktem’i veto etti” Bu sözleri duyunca donup kaldım. Halbuki Baki Öktem, her yönüyle mükemmel bir politikacı ve Söke’de güneşe karşı duran tek kişiydi.

 

Sayın Karakaş, bana güneşin kim olduğunu, vetonun nedenlerini anlattı, anlattı da bu aramızda giz olarak kalacak. Nedenine gelince, bu dünyadan ahirete göçmüş insanları yargılayıp, kemiklerini sızlatmak bize düşmez. Zaten, ahirette Tanrı herkesi yaptıklarından dolayı yargılayacak. Biz yine de hepsini saygıyla anıyor, Tanrı’dan rahmet diliyoruz.

 

Şimdi değerli okurlarım bana şunları söyleyebilirler:

 

“- Ekrem Bey’den ve senin anılarından bize ne? Sen, geçmişi boşverde bugüne, geleceğe bak. Bize yeni kurulan DP, eski DP’nin yerini tutar mı, tutmaz mı? ondan haber ver!...”

 

Evet, bende buraya geliyorum. Ekrem Bey’e bunu da sordum. DP’nin yerine kurulan AP, onun yerini tuttu mu? Ekrem Bey, “Hayır” dedi. AP’nin yerine kurulan DYP, AP’nin boşluğunu doldurdu mu? Ekrem Bey, “Hayır” diyor. Bugün kurulan yeni DP, eski DP’nin yerini alır mı? İşte bu henüz meçhul. Ekrem Bey’i, arkadaşlarını, o günlerde sarıp sarmalayan DP ruhu bugün ortada yok. Bu ruh, bu felsefe olmadan bu partinin başarılı olacağını ben sanmıyorum

 

Önceki ve Sonraki Yazılar