Seçme ve seçilme hakkı

Seçme ve seçilme hakkı

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 73. yıldönümü

Gerçek Gazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin önemli bir karar olduğunu belirterek, ''Bu karar Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. dedi.
Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı'nın verilmesinin 73. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınlayan Rektör Boylu, bu kararın alınmasını sağlanan Atatürk'ün kadınların siyasi yaşama dâhil olmasına büyük önem verdiğine değindi. Kadınların toplumsal yaşamında daha aktif olarak yer almaları için böylesine bir kararın alındığına işaret eden Boylu, Türkiye'de 1930 yılından başlayarak bir dizi yasaların çıkarıldığını açıkladı.
Çalışmaların tamamlanmasının ardından 5 Aralık 1934 yılında TBMM'de Türk kadınına ''seçme ve seçilme'' hakkının verildiğini belirten Boylu, Bu karar Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Türk kadını evdeki medeni mevkisini salahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını, bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor sözlerine yer verdi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.