Sıfır faizli kredide yeni genelge esnafın morallerini sıfırladı

Sıfır faizli kredide yeni genelge esnafın morallerini sıfırladı

Sıfır faizli kredide yeni genelge esnafın morallerini sıfırladı

Bakanlar Kurulu tarafından 16 Aralık 2015 tarihinden itibaren küçük esnaf ve sanatkara desteklemek amacıyla verilmeye başlanan 30 bin TL’lik sıfır faizli kredilere yönelik yeni uygulamalar esnafın planlarını alt üst etti. Ellerine yeni ulaşan genelge ile uzun süredir planlar yapan küçük esnaf ve sanatkarın planlarının alt üst olduğunu belirten Aydın Şoförler Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, plasman yetersizliği nedeniyle esnaf ve sanatkarın normal faizli krediyi bile kullanamaz hale geldiğini belirtti.
S.S. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanlığı’ndan tüm kooperatiflere gönderilen 2015/11 sayılı genelge ile 30 bin TL limitli sıfır faizli kredilerin 60 aydan 18 aya düşürüldüğü belirtildi. Genel Başkan A. Kadir Akgül İmzası ile gönderilen genelgede “Bilindiği üzere; 16.12.2016 tarih ve 29564 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2015/8297 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında esnaf ve sanatkarlara kullandırılan 30 bin TL limitli faizsiz kredi kullandırımı 08 Mart 2016 tarihi itibariyle geçici olarak durdurulmuştu. Ancak söz konusu kredide bazı değişiklikler yapılarak 11 Nisan 2016 tarihi itibariyle bu krediler tekrar kullandırıma açılmıştır.
Yapılan yeni düzenlemeyle 30 bin TL limitli faizsiz kredilerde azami vade 18 ay ile sınırlandırılmış olup, krdedinin geri ödemesi aylık ve üç aylık dönemler şeklinde yapılabilecektir. Aylık ödemeli kullandırımlarda 13 ile 18 arası taksit, üç aylık ödemeli kullandırımlarda ise 5 ile 6 taksit imkanı sunulacaktır. Ayrıca kredi kullandırımı kooperatiflere bankaca ilgili şube nezdinde tahsis edilen limitler dahilinde gerçekleştirilecek ve tahsis edilen limit üzerinde kredi kullandırımı yapılmayacaktır” denildi.
Geçmişte 3 gün içerisinde kullandırdıkları kredilerin yaklaşık 3 aydır plasman yetersizliği nedeniyle kullandırılamadığını kaydeden Aydın Şoförler Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, “Sadece bizim kooperatifimizden bugün itibariyle yaklaşık 20 milyon TL kredi müracaatımız olmasına rağmen gelen para miktarı 700 bin lira. Şu nada faizi ile bile esnafımıza kredi kullandıramıyoruz. Yaklaşık 3 aydır sırada bekleyen esnafımız var. Yani esnaf ve sanatkarımız kredi bakımından ciddi sıkıntı içerisinde” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.