Söğüt dalları yeşillendi sepetçi Romanlar bayram yaptı

Söğüt dalları yeşillendi sepetçi Romanlar bayram yaptı

Baharın gelmesi ile birlikte yeşillenen söğüt dalları Aydın’da geçimini sepetçilikle sağlayan Romanları bayram yaptırdı.

Söğüt dalı soyma işi ile uğraşana Roman bayanlar iş bulmalarını çiftetelli oynayarak kutladı. Aydın Çağdaş Roman Kadınları Derneği Başkanı Necla Yanar, Çin mallarının sepetçilik sektörünü de olumsuz etkilediğini belirterek artık sadece turizm sektörüne hizmet verdiklerini söyledi.
Aydın Efeler İlçesi’nde bulunan Romanların yaşadığı Ilıcabaşı Mahallesi’ne bahar Kastamonu’dan getirilen söğü dalları ile birlikte geldi. Turizm beldelerine, şezlong, sepet ve çeşitli süs eşyası ören roman kadınlar söğüt dallarının da yeşermesi ile çalışmalarına başladılar. En büyük sorunları işsizlik olan Romanlar şimdi söğüt dalı soyup sepet örerek ekmeklerini kazanmanın mutluluğunu yaşıyor.
Eskiden Aydın’da bol miktarda söğüt bulunduğunu ancak dere yataklarında DSİ’nin yaptığı çalışmaların ardından Aydın’da söğüt bulamadıkları için hammadde olan söğüt dallarını Kastamonu’dan getirdiklerini belirten Necla Yanar, “Söğüt dalarını önce soyup sonra kurutuyoruz. Kurduktan sonra yeniden ıslatıp sepet örüyoruz. DSİ kanalları kazıyınca bizim işler sıkıntıya girdi. Artık tamamen turizme hizmet veriyoruz. Biz toptan satıyoruz, eski rağbet yok. Eskiden her hafta gelip bizim işleri toplarlardı. Şimdi alıcı da az geliyor” dedi.
“ÇİN MALLARI BİZİM İŞLERİ DURDURDU”
Çin malları nedeniyle sepetçilik sektörünün ciddi zarar gördüğünü ve yetkililerden Çin malı ithalatının durdurulmasını isteyen Aydın Çağdaş Roman Kadınlar Derneği’nin de Başkanı olan Necla Yanar, “Çin malları dolayısıyla sektörümüz ciddi zarar gördü. Sepetçilik öldü. Aslında bizim ürünlerimiz tamamen doğal ve hiçbir zararı yok. Çin mallarında kanserejon madde olduğu söyleniyor. Eskiden sepet örme işi aylarca devam ederdi. Çin malları çıktı bizim de işlerimiz durdu” diye konuştu.
Mahalle arasında ve parklarda onlarca kadının aynı anda söğüt dalı soyması renkli görüntüler oluştururken, bir yandan söğüt dalı soyup diğer yandan oynayan bayanlar görenleri şaşırtıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.