“Söke çizmesinin heykeli neden yapılmıyor?”

“Söke çizmesinin heykeli neden yapılmıyor?”

“Söke çizmesinin heykeli neden yapılmıyor?”

Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Sökeli ustaların 1900"lü yıllarda değişik usul ve yöntemlerle icat ettiği, günümüze kadar varlığını sürdürmekte olan ve Söke ile özdeşleşen körüklü çizmenin son ustaları, vefasızlık ve ilgisizlikten yakındılar.
Siyah beyaz fotoğraflarda Milli Mücadele Kahramanı Efelerin ayağında gördüğümüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birçok bakan ve siyasiye değişik ziyaretlerde hediye edilen, Japonya"da GEKA projesi kapsamında samurayların karşısında görücüye çıkan ve "Söke Çizmesi" olarak tanınan körüklü çizmenin son meslek ustaları Zeki ve Mustafa Avcıoğlu, "Söke Çizmesi" heykelinin şehir meydanındaki herhangi bir noktaya dikilerek hatırasının yaşatılmasını ve Söke ile özdeşleşen eserlerine sahip çıkılmasını istediler.
“HEYKEL DİKİLMESİ İÇİN
SAYISIZ KEZ DİLEKÇE YAZDIM”
Hemşerilik bilinciyle bakıldığında konunun hassasiyetin ortada olduğunu vurgulayarak, “Denizli Horozu Allah"ın bir vergisi olarak Denizli ile özdeşleşmiş ancak bu körüklü çizme onlarca yıldır ustaların el emeğiyle Söke"ye özgü olarak üretiliyor ve Türkiye"de körüklü çizme her nerede olursa olsun "Söke Çizmesi" olarak isimlendiriliyor. Sayısız kez şimdiki yönetimden önceki dönemde dilekçe yolu ile başvuruda bulundum ancak herhangi bir cevap alamadım. Söke şehir merkezindeki herhangi bir noktaya koyulacak körüklü çizme heykeli, pamuktan sonra ilçemize özgü olan bu önemli ürünün de teşhir edilmesi, estetik görünüm ve ilçemizin tanıtımı açısından da çok yerinde olacaktır” diye konuştu.
“BAŞKAN TOYRAN"IN
İLGİLENECEĞİNİ
UMUYORUM”
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran"ı körüklü çizme heykelinin dikilmesi konusunda duyarlılığa davet eden Mustafa Avcıoğlu, “Körüklü Çizme; yiğitliğin, asaletin, kısacası Efeliğin simgesidir. Ürettiğimiz çizmeleri Türkiye"de göndermediğimiz vilayet yok. Körüklü çizmenin Söke"ye ait olduğunu herkes biliyor. Bu konuya ilişkin coğrafi patent alınması için de çağrıda bulundum. Biz son ustalardan sonra körüklü çizme unutulmasın. Bir heykel dikmek çok mu zor. Ben heykelin altına Mustafa Avcıoğlu yazılsın istemiyorum. "Söke Çizmesi" yazılsın bu bize yeter. Önceki yönetim ilgilenmedi ancak Belediye Başkanımız Süleyman Toyran"ın ilgileneceğini ümit ediyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.