Söke Mesleki Eğitim Merkezinden reel sektöre uyarı

Söke Mesleki Eğitim Merkezinden reel sektöre uyarı

Söke Mesleki Eğitim Merkezi’nden yapılan açıklamada; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılanların mesleki eğitiminin tamamlattırılması 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereği zorunludur” denildi.

Söke Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Özay yaptığı açıklamada reel sektörü uyardı. Söke Mesleki Eğitim Merkezi olarak amaçlarının; temel paydaşları olan işletmelerin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelikten haberdar olmalarını sağlamak olduğunu belirten Özay; işletmeleri gelecekte ilgili yasalar ve yönetmelikler karşısında mağdur olmaları için uyardı.
Kanun ve yönetmeliğe göre Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler olarak belirtilen ve mesleki eğitim alacak iş kollarının başlıkları şöyle; Arama ve Sondaj İşleri, Metalürji ve Sanayi ile ilgili işler, Taş Ve Toprak Sanayii İle İlgili İşler, Metal Ve Metalden Mamul Eşya Sanayii İle İlgili İşler, Ağaç Ve Bunlardan Mamul Eşya Sanayii İle İlgili İşler, Yapı İşleri, Kimya Sanayi İle İlgili İşler, İplik Dokuma Ve Giyim, Kağıt Ve Selüloz Sanayii İle İlgili İşler, Gıda Sanayi, Tütün İşleri, Enerji Üretimi, Nakli Ve Dağıtımı İle İlgili İşler, Tarım Ve Hayvancılık İşleri, Ardiye Ve Antrepoculuk, Haberleşme.
Söke Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Özay açıklamasında; “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 20.06.2012 günü kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. 6331 sayılı bu yasanın yürürlüğe girmesine müteakip 28706 sayılı Resmi Gazetede Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili yönetmeliğin 1 maddesi; “Bu Yönetmeliğin amacı, 20.6.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanların mesleki eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir” denilmektedir. Aynı yönetmeliğin 5. maddesinin 1. fıkrasında “Çizelgede yer alan işlerde çalışacakların, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur” ifadesi kullanılmıştır. 6. maddesi ise Mesleki eğitimin belgelendirilmesi başlığı altında mesleki eğitimin ne şekilde belgelendirileceği belirtilmiştir. Yönetmelikçe işaret edilen işlerde fiilen çalıştırılacakların, yaptığı işe uygun aşağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olmaları zorunludur” dedi.
Kanun gereği iş kollarının alması ve bulundurması gerekli belgelerin açıkça ifade edildiğini belirten Mustafa Özay; “Mevcut çalışanlardan sayılan özelliklerde belgesi olmayanlar için nasıl meslek belgesine sahip olunacağını ifade edilmiştir. Bu Yönetmelik kapsamına giren işlerde 1.1.2013 tarihinden önce işe alındığına dair Sosyal Güvenlik Kurumuna ait kayıtlar esas alınarak 1.1.2013 tarihinden önce çalışmaya başlayanlara Millî Eğitim Bakanlığı ile birinci fıkranın (d) bendinde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak protokoller çerçevesinde verilecek en az 32 saatlik eğitim modüllerinden geçirilerek alınan eğitimler sonucu düzenlenecek belgelere sahip olanlar bu Yönetmelik kapsamında mesleki eğitim almış olarak kabul edilir” dedi.
İşletmeleri mağdur olmamaları için uyaran Söke Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Özay açıklamasında; “Çizelgede yer alan işlerde çalıştırılacakların yapılan işe uygun mesleki eğitim belgesi olarak diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, Bakanlık iş müfettişleri tarafından denetlenir. İşverenler, bu yönetmelik kapsamında yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitim belgelerinin bir örneğini özlük dosyalarında saklamak ve istendiğinde yetkili memurlara göstermek zorundadır. Bu açıklamalar ışığında işletmeler çalışanlarının mesleki eğitimini tamamlayıp kanun ve yönetmeliğin gereğini yerine getirmekle mükelleflerdir. Merkezimizce işletmelerin konudan haberdar edilmelerinin sağlanması ilçemiz sektörleri için önemli olduğu düşünülmektedir” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.