E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Söke Nazım İmar Plânı nasıl delindi?

 

 

* Önceki sayıdan devam

Kuşadası yönünden gelip Milas-Bodrum istikametine gidecek araçlar kent içine girmek zorunda kalıyor. Elbetteki en uygun yer şu anda Söke Nazım İmar Plânı'nda gösterilen yerdir. Aynı durumda İzmir'in, Ankara'nın, İstanbul’un otogarlarının yerleri değişmedi mi?

2- BELEDİYE SARAYI

Mevcut otogar alanında - 3 katlı toplam 12.000 m2 kapalı alan. Hizmet birimleri - Belediye Müzesi - Konferans Salonu - Meclis Salonu

Yıllardır, böyle bir belediye sarayının özlemini çekmedik mi? Şimdi böyle bir saray Söke Belediyesi'ne sizce yakışmaz mı? Burada bu sarayın inşasına da karşı çıkanlar oldu. Bu karşı çıkanlar, genelde eski yerinde yapı1masını istiyorlar. Belediye hizmetleri geniş bir hizmet sektörüdür. Halkla ilişkileri oldukça yoğundur. Bu nedenle de belediyeye gelenler araba ile geliyorlar. Arabalarını park edecek alan yok. Aynca çarşının içinde böyle bir hizmet binası olmaz. Çarşı pazar alışveriş içindir. Bu alan mevcut parka ilave edilerek, çarşı esnafına ve halkımıza yeşil alan oIarak bırakılmalıdır. Bunu yapmakla hem çarşı içi trafik yükünü azaltmış oluruz ve hemde belediyeyi otogar alanına almakla daha geniş. rahat bir ortama kavuşturmuş oluruz. Bir konferans anını düşünün. 500 kişinin geldiğini varsayın. Şimdiki yerinde bunca arabayı nerelere park edeceksiniz? Aynca, Belediye Sarayı'nın ulaştığı o alan, Bağarası Bulvarı şenlecek. Bodrum ve Milas Bulvarı'ndan kente girenler ordaki köhneliği görmeden, yeni bir kente girecekler. Dörtyoldan döndüğünüzde oradaki köhneliği görmeden yeni, bir kente girecekler. Dörtyoldan döndüğünüzde ordaki köhnelik, Söke dediğiniz burası mı?" dedirtmiyor mu? Kentin yüzellibin nüfusa ulaştığı günleri ve organize sanayi ile organize sera bölgelerini de güneyde gördüğünüzde bu seçim idealdir. Vazgeçmesi imkânsızdır. Yerinde bir seçimdir.

3- ATATÜRK MEYDANI VE TÖREN ALANI

25.000 m2 tören alanı. - 30 mt. çaplı havuzlu döner kavşak - Atatürk heykeli. - Meydan alanında yeşil ve peyzaj düzenlemeleri. -Resmi geçit parkuru - 40 mt. bayrak direği.

Bu meydanın yerinin seçimi belediye sarayını kucaklayacağı için çok güzel bir kentsel proje. İncirliova çok güzel bir Alatürk Anıtı ve heykeli yaptı. Söke bu yönden fakirdi. İyi bir alana ve çok sanatsal bir Atatürk Anıtına kavuşur. Benim bu alanın çevresinde yer almasını istediğim bir görüşüm olacak. Burada bunu dile getiriyorum.

Uygulamacıların kabul edip veya etmiyeceklerini bilmiyorum.

Önerim şu:

Söke, Priene, Miletos, Didima, Magnezia, Efesos gibi antik kentlerin kalbinde bulunuyor. Söke'ye gelen turistler, bu kentleri görmek, gezmek ve incelemek istiyorlar. Bu kentleri tanılan minyatür eserler sergisi ve önemli sanatsal figürler ile donatmakta yarar vardır. Hatta bugün Milelos'ta pasif olarak kalan müzeyi de buraya taşımakta yarar vardır. Hem Kuşadası'na ve hem Bodrum'a gidecek olan turistlerde bu antik kültür varlıklarını görüp incelerler ve hem de bunları burada görenler gidip oıjinallerini de yerlerinde görmek isterler. Böylece uluslararası bir alan kazanmış oluruz ve büyük Atatürk'ün "Yurtla barış, dünyada barış" felsefesini bütün insanlığa buradan yansıtırız. Gerek Kültür Bakanlığı'nın ve gerekse Aydın Valiliği'nin bu projeye destek vereceğine inanıyorum. Böyle bir konum turizm sektörüne, tarihi varlığımıza ivme kazandırır. Alanın planları gerçekleşirken bu öneriyi de hesaba almakla Söke'nin gelecekte kazancı olacağına inanıyonım.

4- BElEDİYE HİZMET TESİSLERİ PROJESİ

Belediye hizmet tesisleri projesi; çağdaş ve gelişmiş Söke kentini yöne. tebilecek bir belediye sistemi kurmayı hedeflemiştir. Bu proje ile Belediye'nin hizmet tesisleri Söke çayı kenarında belli bir alanda toplanmıştır. Ayrıca; yaklaşık 50.000 m2'lik bir alanda yer alacaktır. Belediye hizmet tesisleri bu alandan Söke'ye hizmet üretecektir. Çağdaş ve görünümü güzel bir tesis olacaktır.

Buraya kadar gördüklerimiz, kamunun bütününü alâkadar eden kurumIardır. Bunların dışında yine halkımıza hizmet edecek, birçok tesis ve site pojeleri vardır. fiimdi Söke'yi kalkındıracak iş ve istihdam alanları yaratacak olan bu sitelere ve projelere bakalım. Eski Ticaret Odası Başkanlarımızdan ve Sökemizin "Halil Ağabey"i olarak bilinen, Sayın Özşarlak, ne yazık ki, bu plânı izlemeden gitti. Oysa onun da özlemi olan bu siteleri tanıtacağız.

SÖKE NAZIM İMAR PLANINDA YER ALAN İHTİSAS SİTELERİ

Bu dalda yer alan başlıca siteler şunlardır:

1) Söke Galeriler Sitesi

2) Toptan Gıda Çarşısı Sitesi

3) Fırıncılar ve Unlu Mamül1er Sitesi.

4) Demir-Çimento-Kireç-Tuğla ve Benzerleri Sitesi.

5) Mahrukatçılar Sitesi

Not: Daha birçok proje var. Konumuz dışında kaldığı için değinmiyoruz. Dileyen benden inceleyebilir.

Okuduğunuz, yazdığımın yüzde beşi değil. Daha çok yazmıştım. Dedim ya tam 180 sayfa. şimdi biz bunları niye yazıp, kamuoyuna sunarak okuttuk? Kısaca dedik ki:

Söke, iyi bir belediye yönetimine kavuştu. İlk etapta Söke'nin Anayasası olan Nazım İmar Plânı'nı yaptırdı ve meclisten geçirip kabul ettirdi ve yine dedik ki yeni belediyeler yasasına göre, Türkiye 'nin tek imar plânı olan kenti Söke oldu. Tıpkı geçmişte Prien olduğu gibi. Yine dedik ki gelin hepimiz bu plâna sahip çıkalım ve deldirtmeyelim. Bakın pazar yeri ve çevresi örnek oldu, bedesten çarşısı güzel oldu, Yenikent Masal Kahramanları Parkı çocuklarımızın hayallerini süslüyor. Belediye Sarayımızda plânda gösterildiği yere yapılırsa, Söke gelecekte il adayı ve yaşanan bir kent konumuna gelir.

fiimdi kamuoyu benden soruyor? Hocam çok güzel diye yazdınız ve bize umut verdiniz. Şimdi ne oldu da bu binanın yeri değişti? Ben onlara ne kadar, halk oylaması yapılmışta, halkın çoğunluğu eski yeri istemiş desem de, onlar bana:

- Bu kadarda saf olma, biz sana nedenini söyleyelim. İster yaz, ister yazma. Gerçek budur. Soruyorum, diyorlar ki:

- İki nedeni var:

1. ve asıl nedeni, şimdiki yapılan binanın çevresindeki esnaflar, "Belediye burdan giderse, rantlarımız kesilir. Belediye ile işi olanlar, artık buralara gelmezler.

2.’si ise, Belediye Başkanı'nın, "Belediye Hizmet Binasını da ben yaptım" saplantısı. Çünkü seçimi kayıp ederse veya partisi aday yapmazsa hiç değilse bunu da ben yaptım diyebilsin. "Bunlar bana anlatılanlar. Eğer doğruysa, böyle oyunlar döndüyse, diyecek bir tek lafım var. Yazıklar olsun! bu “Nazım Plânı” daha niye yaptırdılar?

Önceki ve Sonraki Yazılar