Söke OSB’de ilkler yaşanıyor

Söke OSB’de ilkler yaşanıyor

İLK PEŞİN PARALI YER TAHSİSİ YAPAN SÖKE OSB’YE İLK YABANCI SERMAYELİ YATIRIMCI GELİYOR

Söke Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) sevindirici gelişmeler yaşanırken, OSB ilkleri yaşamaya başladı.

Bugüne kadar 1 milyon 850 Bin metrekarelik toplam arazisinden 822 Bin 922 metrekaresini kamulaştıran Söke OSB’de Yiğtler Kimya (Novakim) çalışmaya başlarken, Noordzee balık yemi ve balık işleme tesisi ile Ada Dörtler beton imalat firmasının yapım çalışması devam ediyor.

Söke OSB’inin son durumu ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Söke OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Mehmet Demirezer, yönetim kurulu üyeleri Söke Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karakaş, Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya, MHP Belediye Meclis Üyesi Fatih Bozkaya, Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Kasım Üzüm’de bulundu.

“İKİ YENİ FİRMAYLA ANLAŞILDI”

Yeni yönetim olarak iki yeni firma ile anlaştıklarını belirten Söke OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Mehmet Demirezer, İstanbul’da karo taşı üretimi yapan firmanın Söke OSB’deb 5 dönümlük yer talep ettiğini ve anlaşma yapıldığını söyledi. Yer bedelinin 225 Bin TL olduğunu belirten Kaymakam Demirezer, bu satışın aynı zamanda Söke OSB’nin ilk peşin tahsil edilen yer tahsisi olduğunu söyledi.

“SÖKE OSB’YE İLK YABANCI SERMAYELİ FİRMA”

Dünyanın 11 ülkesinde yatırımları olan Uluslararası bir firma Biomar ile Türk firması Sagun ortaklığındaki bir yatırımın Söke OSB’den yer talebinde bulunduğunu ve anlaşmanın sağlandığını ifade eden Söke OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Mehmet Demirezer, yer taleplerinin 28 dönüm olduğunu söyledi. İlk etapta çevreye olumsuz etkinlerinin olabileceği konusunda tereddüt yaşandığını belirten Kaymakam Demirezer, firma ile görüştüklerini ve Söke OSB’de firmadan AB standartlarında üretim konusunda sözaldıklarını ifade etti. Yer tahsisinin yapıldığını, firmanın yer bedeli olan 1 milyon 260 Bin TL’yi peşin olarak ödemeyi kabul ettiğini belirten Demirezer; “Yatırımcılardan peşin para almak büyük başarıdır. Yatırımcı olabildiğine vadeye yaymak ve bu parayı yatırımda kullanmak ister. Ama biz firmaları ikna ederek, OSB’nin ihtiyacı olan kaynağı sağalamaya gayret ediyoruz. Bize göre bu küçümsenmeyecek başarıdır” dedi.

Bioamar-Sagun ortaklığının Söke OSB’nin ilk yabancı ortak ve sermayeli yatırımı olacağına dikkat çeken Demirezer; “Firma yatırımlarını 1 yıl içinde faaliyete geçirmeyi planlıyor. Söke’de 15 Milyon TL’lik bir tesis kurmayı planlıyorlar. Türk ortak Sagun bu yatırım sonrası Söke OSB’de kendisi de bir başka yatırım daha planlıyor” dedi.

“KREDİ KULLANDIRMAK İSTEYEN ÇOK”

“Yeni yönetim olarak OSB’ye ivme kazandırmak, çabuk yol almak için yatırımları devreye sokalım istedik. Bunun içinde parsel üretebilmek için yer satın almak zorundayız” diyen Söke OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Mehmet Demirezer; kredi kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Demirezer; “Para bulmak zorundayız. Bunun için ilk görüştüğümüz banka Halk Bankasıydı. Yerlerimizi teminat gösterme karşılığında kredi talebini kabul etti. Diğer bankalar da bu işe ilgi duydu. İş Bankası birkaç gün içinde kredi teklifini sunacak. Başkan bankalarda gündemde. Hangisi uygunsa oradan kredi kullanırız” dedi.

“KAMULAŞTIRMALARI GEREKİRSE MAHKEME ÇÖZER”

OSB sınırları içinde kalan şahıs arazilerinin kamulaştırmalarıyla ilgili fiyatta anlaşmazlıkların yaşandığını belirten Mehmet Demirezer; konuyla ilgili fiyat inceleme çalışmaları yaptırdıklarını, yer sahiplerine metrekaresi 11 TL’den teklif götürdüklerini söyledi. Yapılan araştırmada piyasa fiyatlarına göre bölgedeki arazilerin metrekaresinin 7 ile 9 TL civarında olduğunu belirten Kaymakam Demirezer; “Biz 11 TL’den teklifte bulunduk. Tepki gösterenler oldu. Rızaen anlaşmaya vardıklarımızda oldu. 60 dönüm üzerinde yeri 762 Bin TL kredi kullanarak ödedik. Satışı kabul etmeyenlerle görüşmeler devam ediyor. Sonuç alamazsak mahkemeye müracaat ederek, konuyu bilirkişinin çözmesini isteyeceğiz” dedi.

Söke OSB içinden geçen doğalgaz ve Superonline internet hattı ile ilgili görüşmelerin sürüdüğünü ve pürüzlerin giderileceğini belirten Kaymakam Demirezer; DSİ kanalı çevresindeki 64 dönümlük sette arazisinin önümüzdeki günlerde Söke OSB tarafından alınacağını söyledi. Uçak Tekstilin yatırımının gecikmesinin kamuoyunda konuşulduğunu belirten Kaymakam Demirezer; firma ve OSB arasında herhangi bir sıkıntının olmadığını, firmanın yatırım için Çevre Bakanlığı’nda devam eden yazışmaların sonuçlanmasını beklediğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.