Söke Ziraat Odası: “Borç ertelemesi istiyoruz”

Söke Ziraat Odası: “Borç ertelemesi istiyoruz”

Söke Ziraat Odası: “Borç ertelemesi istiyoruz”

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş yaptığı açıklamada; Barajlardan kontrollü olarak bırakılan sulardan dolayı ovada meydana gelen taşkından Sökeli üreticilerin zarar gördüğünü belirtti.
Başkan Kocabaş, birçoğunda pamuk ekimi yapılamayacak araziler için üreticilere borç ertelemesi istedi. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş resmi gazetede 8 Nisan tarihinde yayınlanan “Tabii afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl ertelenmesi”ne dair karara da olumlu bakmadıklarını dile getirdi.
Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş yaptığı açıklamada; “Tabii afetlerden zarar gören çiftçiler 01.01.2015 ile 31.12.2015 tarihleri arasında %30 oranındaki gördükleri zararı ilçe hasar tespit komisyonunda belgeledikleri takdirde Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan borçlarını bir yıl süreyle erteliyor. Erteleme kapsamına taksit vadesi, hesap vadesi, henüz gelmemiş olanlarla birlikte, bir yıl içinde dolacak olanlarda giriyor. Bu borç erteleme kararını olumlu buluyoruz. Ancak bu kararın olumlu etkisi yasal boşluklar nedeniyle maalesef söke çiftçisine yansımayacak. Şöyle ki; Söke Ovası’nın yaklaşık 40 bin dönümü sular altında, bu yerlerin bir kısmının pamuk ekilmesi mümkün değil. Hatta bazı bölgelerde hiç ekim yapılamayacak. Bu üreticilerin de erteleme kapsamına alınması gerekiyor. Bu yıl ovamızın geçen yıllara göre daha fazla sular atında kalmasının nedeni, yağışların yani sıra baraj kapaklarından açılan sularında ovamızı doldurmasından kaynaklanıyor. Barajlardan zorunlu ve kontrollü olarak salınan suların menderes nehrinin taşıyamaması nedeniyle taşkınlar olmasının sıkıntısını söke çiftçisi çekiyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için barajlardan zorunlu su bırakılmasını da dikkate alarak şuan da su altında bulunan arazilere sahip çiftçilerin de tümünün borçlarının ertelenmesini hükümetten bekliyoruz. TARSİM’in de bu konuda çalışma yaptığını biliyoruz. Bu çalışmaları bir an önce sonuçlandırılmalı, barajlardan kontrollü su bırakılmasıyla oluşan taşkınlar nedeniyle sular altında kalan arazilerinde sigorta kapsamında değerlendirilmesini beklemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.