Söke’de gerçekleştirilen 13. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri K

Söke’de gerçekleştirilen 13. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri K

Söke’de gerçekleştirilen 13. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı Sonuç Bildirgesi açıklandı

Gerçek Gazetesi
17-19 Aralık tarihlerinde Söke Kadın Sığınma Evi Derneği"nin ev sahipliğinde, Türkiye genelinden kadın kuruluşlarının temsilcisi 150 kadının katılımıyla gerçekleştirilen Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı.
Kurultayda yürütülen tartışmalar ve atölye çalışmalarının sonunda ortaya çıkan ortak kararlar doğrultusunda bundan sonraki çalışmalarının sürdürüleceği belirtildi.
13. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı"nın sonuç bildirgesinde son dönemde gündemde olan kolay silah edinme ve silah edinme yaşının geri çekilmesi konusu gündeme getirilirken; “Kadın cinayetlerinin önemli bir bölümünün ateşli silahlarla işlendiği düşünüldüğünde; "Ateşli silahlarla ilgili bu uygulamalar durdurulmalı, geri çekilmelidir. Son dönemde özellikle bazı TV dizileri ile gündeme gelen tecavüz olaylarının medya aracılığıyla sıradanlaştırılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Kamu kurumlarında görevlilerin ivedilikle cinsel şiddet ve cinsel suçlarla sorumluluğunu yerine getirmeleri sağlanmalıdır” denildi.
Ayrıca, Kadın Kurultayı sonuç bildirgesinde Tecavüz Kriz Merkezleri konusunda önce pilot uygulamalar başlatılması gerektiği önerinde bulunularak; “Bu merkezlerin üniversite ya da tam teşekküllü hastaneler çatısı altında kurulması gerçekleştirilmelidir” denildi.
Aile içi şiddetle mücadelenin projelere havale edilmeden konuyla ilgili gerekli bütçelerin ayrılması gerektiği dile getirilen 13. Kadın Kurultayı sonuç bildirgesinde; Emniyet, sosyal hizmetler, adalet, sağlık gibi kamu alanlarının bu konudaki koordinasyonunun güçlendirilmesi istenirken, kamu kuruluşlarında kadınlarla ilgili çalışmaları yürütenlerin cinsiyetçilik karşıtı bakış açısına da sahip kadınlar olması gerektiği dile getirildi. Sığınaklarda, dayanışma merkezlerinde, sağlık, adli kurumlarda ve kolluk kuvvetlerinde yerelin ihtiyaç duyduğu dilde hizmet verilmesi gerektiği belirtildi.
Kadına karşı şiddet konusuna geniş yer ayrılan Kadın Kurultayı sonuç bildirgesinde; Belediyeler Yasası"na uygun olarak nüfusu 50 bini geçen belediyelerin sığınak açması, açmayanlara ise yaptırım uygulanması isteniyor. Ayrıca kadına karşı şiddetle mücadele konusunda SHÇEK"in donanımlı hale getirilmesi ve daha etkin uygulamalar için yeniden düzenlemeler getirilmesinin şart olduğu vurgulanıyor.
13. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri ve Katılımcıları, kurultayın sonuç bildirgesinde; “Tüm Türkiye'den, kadına yönelik aile içi şiddete karşı yıllardır mücadele eden, kadın-erkek eşitliğinin her alanda hayata geçmesi için çaba harcayan kadın örgütleri olarak alınması gereken önlemlerin çok acil olduğunu yetkili kurumlara bir kez daha hatırlatıyoruz. Kadın cinayetleri artarken, erkek şiddeti kadınların canına kast ederken ve çocuk istismarı sürüp giderken sessiz kalmayacağız. Mücadelemizin önünü tıkamaya çalışan, özgür yaşam hakkımızı, bedenimizi, cinselliğimizi kısıtlayan girişimlerin karşısında olacağımızı bildiriyoruz” ifadelerine yer verdi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.