Söke'de Güngör Pura Kadın Anı Parkı açıldı

Söke'de Güngör Pura Kadın Anı Parkı açıldı

Söke Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve Çeltikçi Mahallesi Morkent Evleri yanında bulunan Güngör Pura Kadın Anı Parkı törenle açıldı.

Söke Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan parkta katledilen kadınların anıları ve Sökeli hayırsever Güngör Pura’nın adı yaşatılacak. 3 Bin 733 m2’lik alana kurulu Güngör Pura Kadın Anı Parkı’nda 2 Bin metrekare çim alan oluşturulurken, 80 adet ağaç, bin adet çalı grubu bulunuyor. Parkta Çocuk oyuncakları, spor aletleri, anıt duvar, pergule ve yürüyüş bandı da mevcut.
Açılış törenine parka ismi verilen Sökeli eğitimci ve hayırsever Güngör Pura, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Söke Belediye Başkan Yardımcıları Fahri Sivrioğlu, Ahmet Karakaş, Mine Even, Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Gündüz (CHP), İsmail Yerli (CHP), Levent Tuna (CHP), Yasemin Gürsoy (CHP), Haldun Işıklı (Ak Parti), Söke Kent Konseyi Başkanı Mahbube Özoğul, Kadın Meclisi Başkanı Şennur Parıldar, CHP Aydın Milletvekili Adayı Tayfun Talipoğlu başta olmak üzere davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Söke Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şennur Parıldar; Kadın Meclisi olarak ‘kadın anı parkı’ projelerini değerlendiren ve uygulayan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’a teşekkür etti. Parıldar konuşmasında; “Erkek şiddetinin akıl almaz nedenler ve biçimlerde yaşamdan kopardığı bütün kadınlarımızın ve kızlarımızın anılarını ölmez ağacımızın dallarında ve yapraklarında yaşatmak istiyoruz” dedi. Kadın Meclisi Başkanı Parıldar; Tüm kutsal kitaplarda bolluğun, bereketin, sağlığın, gururun refahın, bilgeliğin akıl, arınma ve yeniden doğuşun sembolü olarak geçtiği için anıt ağacın zeytin olduğunu söyledi.
Çağdaş kentler, çağdaş parklarıyla öne çıkarlar. Söke’de yer alan 60’ı aşkın parka son bir yıl içinde 28 adet çocuk oyun alanı, 3 adet de yeni parkı ekledik diyen Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran konuşmasında; “Çağdaş ülkelerde kabul görmeyen kadına karşı şiddet ülkemizde özellikle son yıllarda gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Her sözün başında analarımız, bacılarımız diye beylik laflarla güya övülen kadınlarımızın eşleri, babaları veya erkek kardeşleri tarafından baskı altına alındıklarını ve şiddete uğradıklarını üzüntüyle görüyoruz. Bu şiddet katletme boyutuna ulaşmıştır. Bu parkta katledilen kadınlarımızın anısı da yaşatılacaktır. Diğer taraftan parkımıza adını verdiğimiz Sökeli eğitimci ve hayırsever Güngör Pura, ilçemize Belediyeye yaptığı bağışla Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evini, eğitime yaptığı bağışlarla Savuca Fatma Suat İlkokulu ve Turizm Meslek Lisesi gibi önemli eğitim kurumlarını kazandırmış, eğitime de katkısı hala devam etmektedir. Güngör Pura Söke’de yükseköğrenim gören ilk üç kadından biridir. Bu nedenle Güngör Pura isminin kadın anı parkımıza çok yakıştığını belirtmek isterim. Davetimize katıldığı içinde ayrıca onur duyduğumu ve mutlu olduğumu da belirtmek isterim. Güngör Pura Kadın Anı Parkı Sökemize hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi. Başkan Toyran parkın hazırlanmasında ve Söke’ye kazandırılmasında emeği olan başta Söke Belediyesi personeli olmak üzere herkese teşekkür etti.
Çok duygulandığını ifade ederek sözlerine başlayan Sökeli eğitimci ve hayırsever Güngör Pura; “Kadın anı ifadesinin de benim ismimin yanında oluşu ayrıca beni çok mutlu etti. Kişiyi kişi yapan memleketi, eşi, dostları ve çevresidir. Bende de bir paylaşma duygusu oluştuysa bunu ben Sökelilere borçluyum. Söke bana değil, ben Söke’ye çok şey borçluyum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Güngör Pura’ya Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran tarafından plaket takdim edildi.
Parkın çevresinde oturan vatandaşlar park için Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’a teşekkür ederlerken, çocukların Başkan Toyran’a yönelik yoğun ilgisi de gözlerden kaçmadı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.