E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

SÖKE’DE TRAFİK ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL, SAHİPSİZ!..

1978 yılından bugüne kadar, Söke’de yaşıyorum ve yerel gazetelere makale yazıyorum. 1978-2012 arası -ki, tam 34 yıldır Söke’de bu trafik problemi vardır ve de var olmaya devam edecektir.

6 Ocak 2012 tarihli Gerçek Gazetesi’nin ilk sayfasındaki resim ve haberde bunun kanıtıdır. Resmi çekene teşekkür ederim, Söke’nin trafik keşmekeşini sanki özellikle belgelemiş... Bundan daha iyi bir anlatım olamaz. Söke’de trafik sorunu vardır, hiç bir kimse de “yoktur” demiyor. Aslında Söke’nin trafik sorunu da çözümsüz değildir. Ama ne var ki, bu problemi sahiplenip çözecek ekipler yoktur.

Haberi okuyunca arşivimi şöyle bir yokladım. Geçmişte neler yazmışım, hangi sorunlar varmış, hangileri devam ediyor, bugün de hangi sorunlar vardır; araştırdım.

Şimdi bu sorunları birlikte okuyalım ve neler yapılmış görelim;

1- ‘Trafik ışıkları yok ve yeterli etkili noktalarda bu ışıkların kurulmasına gerek vardır’ diye yazmışım. Yeterli olmasa da bugün bu trafik ışıkları, yoğun olan noktalara konmuş. Bu noktalar az da olsa trafik akışına engel olmaktan çıkmış.

2- Otoparklar olmasına rağmen kullanılmıyor. Çay üzerindeki ücretli ve çarşamba hariç pazaryeri ücretsiz olmasına rağmen kullanılmıyor. Nedeni caddelere, sokaklara dileyen dilediği kadar park ediyor, bunlara müdehale edenler yok! Adama yaptırım olmazsa niye park etsin ki? Neden boşuna para ödesin ki? Kimse ona; “Niye buraya park ettin?” demiyor veya ceza yazmıyor! Durum aynen devam ediyor.

3- Şehiriçi durakları işgal ediliyor. Belediye şehiriçi dolmuşları için belli noktalarda indirme-bindirme durakları ayırmış. Hasta, yaşlı, kadın ve çocuk iniyor, biniyor. Adamlar arabasını getirmiş, bu durağa park etmiş. Dolmuş nereye yanaşıp, yolcu indirip bindirecek. Çayın kıyısında Ağaçlı Ekmek Satış Noktasındaki durak, Uzun Çarşı Merkez Lokantası önündeki durak ve devamındaki diğer iki durakta bu sıkıntı var. Bugün artarak devam ediyor.

4- Uzun çarşı denen İstasyon Caddesi sağ kanadı dar olmasına rağmen çoğu zaman çift sıra park yapılıyor. Özellikle akşam saatlerinde. Bu da trafiği engelliyor. Aydın Kuyumculuk ile Akbank’ın arasındaki dönüşe yapılan parklar, arabaların uzun çarşıya dönüşüne engel oluyor. Bu durum daha da artarak devam ediyor.

5- Şoförler Odası sürücülere bu konularda hiç değil yılda iki gün seminer versin, demişiz. Bu seminer şimdiye kadar yok.

6- Kent içi trafiği düzenleyecek kadrolar ve ekipler kurulsun. Bunlar olsa, sürücülerde bu uygulamalara uyup dikkat etse Söke’de trafik sorunu kalmaz.

Söke’de trafik çözümsüz değil, sahipsiz!...

Önceki ve Sonraki Yazılar