Sökeli öğretim görevlisinin icadı gurur verdi

Sökeli öğretim görevlisinin icadı gurur verdi

Sökeli öğretim görevlisinin icadı gurur verdi


Gerçek Gazetesi
Levent TUNCER
(Kaynak: AA)
Uşak Üniversitesi meslek yüksekokulu elektronik ve otomasyon bölümü öğretim görevlisi Sökeli Süleyman Anıl Yücesoy; topraktaki nem oranını ölçerek, güneş ışınlarının bitkiler üzerindeki etkisine göre otomatik sulama yapılmasını sağlayan cihaz geliştirdi.
Söke"nin tanınmış esnaflarından merhum Süleyman Yücesoy (Polis Süleyman)"ın torunu, Sökeli esnaf Hüdai Yücesoy"un oğlu Süleyman Anıl Yücesoy"un geliştirdiği cihazla gündeme gelmesi Sökeliler için gurur kaynağı oldu.
Uşak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektronik Ve Otomasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Anıl Yücesoy, yaklaşık 3 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonrası "Otomatik Pıc Kontrollü Sulama Sistemi" cihazını geliştirdiklerini söyledi.
Anıl Yücesoy cihaz ile ilgili yaptığı açıklamada; “Cihazda nem ve güneş ışın gücünü ve bitki üzerindeki etkisini ölçebilen sensörler yer alıyor. Topraktaki nem oranını belirleyen sensör, güneş ışınlarını etkisin tespit eden sensörün verileri doğrultusunda toprağın suya ihtiyacı olup olmadığını belirliyor. Toprağın su ihtiyacı varsa cihaz otomatik olarak çalışıyor ve ihtiyacı olduğu kadar suyu veriyor. Nem oranının yeterli düzeye ulaştığını tespit eden sensörler, cihazın otomatik kapanmasını sağlıyor" diye konuştu. Tarım sektöründe sulama maliyetlerine önemli katkı sağlayacağını kaydeden Yücesoy "Sistemin çalışma yapısı, tarım alanları ile şehirlerdeki yeşil alanlarının sulanmasında çok önemli avantajlar sağlayacak. Ortak nem ve güneş ışığı alan tarım alanlarında bir tek cihazla tüm alanı sulamanız mümkün" dedi.
Deneme çalışmalarının ardından tescil için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapıldığı, "faydalı model" olarak kabul gördüğü belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.