E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Sökeli Parlamenterlerimiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilen milletvekilleri, ilçeleri değil, bütün ili temsil ederler. Söke TBMM’ne vekil veren bir ilçedir. Bu iki şekilde gerçekleşmiştir.   

 

Bu iki şekilde gerçekleştirmiştir. Birincisi Aydın’ı temsilen meclise girenler, ikincisi ise Sökeli olupta başka illeri temsilen meclise katılanlar. Bu her iki durumuda gelin birlikte inceleyelim. Kaynak (E.Turgut Tekin- Ulusal Egemenliğimizin 85. yılında TBMM’de Aydın’ı temsil edenler)

 

Cumhuriyetin en feyizli kaynağı, hiç kuşku yok ki, TBMM’dir. Bu meclise her dönem, illerden seçilen kişiler katılır. Seçilmiş kişiler, atanmış kişilerden daha çok, seçildikleri seçim bölgelerine hizmet etmek için çalışırlar. Başka ülkeleri bilmem ama, Türkiye’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kutsaldır. Bu meclis, Kurtuluş Savaşı’nı yaparak, hasta ve çökmüş, işgal edilmiş bir imparatorluğun küllerinden tutuşturduğu kıvılcımlarla bir yanardağ yaratmış, bunun lavları ile düşmanları yakmış, ışığıyla hem Türkiye’yi ve hem de dünyayı aydınlatmıştır. Onun ışığından kıvılcımlarından güç alan mazlum ve ezilmekte olan uluslar, emperyalist güçlere karşı baş kaldırmışlar, savaşıp özgürlüklerine kavuşmuşlardır. Bu tarihi misyondan dolayıdır, ülkemizde halkımız başta Atatürk olmak üzere bu kutsal çatı altında görev yapmışlara karşı saygı duymaktadır. Ne yazık ki bazı gazeteler, nasıl DP’nin son döneminde rahmetli İnönü’ye saldırıyorlardı ise, şimdi de yine bazı gazeteler sayın Demirel’e saldırıyorlar. Saldırılardan birkaç örnek: “Perişan Süleyman-Çoban Sülo-Zenit Süleyman” gibi... Bu gazetenin saldırdığı kişi Türkiye’nin ve dünyanın politika duayenlerinden biri.

 

Önümüze seçim sandığı kondu, konacak. Biz Sökeliler, kimlere oy vereceğiz? Elbetteki Söke’ye en yakın ve güvenilir adaya. Belki bu önerim, bazılarını kızdıracak, rencide edecek ama hiçte umurumda değil. Bugün beşyüzbin dönüm araziyi ve 250 bin nüfusu susuz bırakanlara karşı ne yapmam gerekiyor? Benden şak şak kimse beklemesin.

 

Seçtiklerimiz bizlere birşeyler vermemişse ve yine liste başlarına oturmuşsa ona oy vermek zorundamıyız? Onu, sandık başında sizler değerlendireceksiniz!.. Demokraside bunun için vardır. Ben, buraya Söke’den, TBMM’ne gönderdiklerimizin listelerini çıkarıyorum. Bunlardan kimlerin döneminde Söke’ye neler yapıldığını araştırın. Göreceksiniz ki bazıları çokşey yapmışken, bazılarıda hiçbirşey yapmamış!.. Bu suç biraz da bizde değil mi? Parti saplantısından kurtulalım. Söke’den aday olup da, meclise gireceklere şans tanıyalım. Yoksa daha çok susuz kalır, kurak yaz görürüz.

 

Bu tablodan da anlaşılacağı gibi Söke, Aydın’ın ikinci büyük ilçesi olmasına rağmen, milletvekili fakiridir.

 

Söke’de etkili olan milletvekillerimizin başında DP döneminde rahmetli Dr. Baki Öktem gelmektedir. Söke Çimento Fabrikasının kurulmasında, Kuşadası ve Didim Turizm Alt Projelerinin gündeme getirilmesinde etkili olmuştur. Ondan sonra Mustafa Bozkurt’u görüyoruz. Sayın Bozkurt, öğretmenevi, Devlet Hastanesi ve birkaç okulun temellerini attırmış, Söke’ye yararlı olmaya çabalamıştır. Diğerleri ya muhalefet ya da başka nedenlerden dolayı yararlı olamamışlardır. Hele Şükrü Sina Gürel, partisinin iktidarı döneminde Sökeli olduğunu ne yazık ki unutmuş gibi geçirdi. İstese Çine Barajı’na kaynak transferi yapabilirdi.

 

Aydın parlamenterleri tarihini incelediğimizde, Söke’ye yakın durup hizmet vermişleri şöyle saymak mümkün. Dr. Baki Öktem, İsmet Sezgin, Nahit Menteşe, Mustafa Bozkurt, Cengiz Altınkaya, Yüksel Yalova. Benim anımsadıklarım, belgelerde izlerini gördüklerim bunlar. Başkaları varsa, lütfen yazsınlarda halkımız incelesin.

 

Şimdi diyeceksiniz ki, geçmişi kurcalamanın bugüne ne yararı olacak? Bu varsayım doğru değildir. Geçmiş, geleceğe ışık tutar, yol gösterir. Biz, bize yardımcı olacakları ancak bu yolla öğreniriz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar