Tabipler, sağlıkta dönüşümü değerlendirdi

Tabipler, sağlıkta dönüşümü değerlendirdi

Tabipler, sağlıkta dönüşümü değerlendirdi


Gerçek Gazetesi
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrasında Aydın"da sağlık alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye"de 2002 yılından itibaren Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulanmakta olduğuna işaret eden Dr. Metin Aydın, “Bu program sonrası Türkiye"nin toplam sağlık harcamaları 2000 yılında 13 milyon dolar iken 2013 yılında 58.8 milyon dolara yükselmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrası kişi başı sağlık harcaması 2000 yılında 330 dolar iken, 2012 yılında 753 dolara yükselmiştir. Sağlıkta bebek ölüm hızı, ana ölüm hızı gibi göstergelerde olumlu değişiklikler olmuş, sonuçta tüm Türkiye"de halkın sağlıktan memnuniyet oranı 2003 yılında yüzde 39"dan 2012 yılında yüzde 75"e, sosyal güvenlikten memnuniyet oranı yüzde 40"dan yüzde 69"a çıkmıştır. Türkiye genelinde Sağlıkta Dönüşüm Programı ile pek çok sağlık göstergesinde olumlu değişiklikler olurken, Aydın ili sağlık hizmetlerinin alt yapısı, çalışanların sayısı, kurumların niteliği ve sayısı, Aydın halkı kişi başı sağlık harcaması, sağlık yatırımları, mutlu ve yaşanılabilir kent olma konumunda pek çok ilden geride olup, maalesef olumlu göstergelere sahip değildir” dedi.
Aydın"ın 1 milyon 20 bin 957 kişilik nüfusu ile Ege"nin 2"inci, Türkiye"nin ise 20"inci büyük kenti olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın, “Aydın ili bulunduğu bölge, sahip olduğu nüfus, doğal zenginliklerin niteliği ve niceliğine rağmen ülke kaynaklarından maalesef yeterince faydalanamamaktadır. Bunların sonucu olarak da özellikle sağlıkta Türkiye"de ki diğer illerle kıyaslandığında pek çok olumsuz göstergeye, hem halkı hem de sağlık çalışanları olarak mahkum edilmektedir. Türkiye"de 2008 yılında kişi başı ortalama gayri safi katma değer 9 bin 384 dolar iken, Aydın ili kişi başı gayri safi katma değer 9 bin 70 dolar olup Türkiye ortalamasının altındadır. Aydın 2008 yılında kişi başı gayri safi katma değer sıralamasında Türkiye 8. iken bugün 21. sıraya gerilemiştir. 2011 yılı merkezi yönetim bütçesinden kişi başı harcamada Ankara 2 bin 306 TL ile birinci, Isparta bin 205 TL ile altıncı Aydın ise 703 TL ile 62. sırada yer almıştır. 2008 yılında TTB nüfusa göre Türkiye"de ki illerin sahip oldukları sağlık kuruluşları ve sağlık çalışanları sayısını ölçü alarak, illerin sağlık alt yapılarında derecelendirme ve sıralama yapmıştır. Buna göre Aydın ilinde 1000 kişi başına düşen hekim sayısı, hasta yatağı, ebe sayısı görece kötü, hemşire sayısı görece orta, sağlık memuru sayısı ise en kötü sıralarda yer almaktadır” diye konuştu.
Aydın halkının “genelde mutlu olma” oranı bakımından Türkiye genelinde 68. “geleceklerinden umutlu olma” bakımından 65. sırada yer aldığına işaret eden Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu göstergelere bakıldığında Aydın halkı sahip olduğu sağlık imkânları, hizmetleri, şuan ve gelecekten mutlu, umutlu olma konularında Türkiye ortalamasının altındadır. Bu durum yerel ve genel sağlık, Aydın ili seçilmiş yöneticilerin eksikliği, ilgisizliği sonucu meydana gelmiştir. Geçmişte Aydın sağlık hizmetlerine yatırım yapılmama uygulama alışkanlıkları maalesef 2014 yılı içinde de devam etmektedir. 2014 yılında tüm Türkiye"de kamu sağlık yatırımlarının 60 milyar TL"yi geçmesi beklenmektedir oysa Aydın ili için düşünülen toplam sağlık yatırımı 14 milyon TL civarındadır. 2014 yılında Aydın ilinde sağlık ve enerji sektörleri en az yatırım yapılan alanlar olmuştur. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yatırım projesi kapsamına alınan Aydın Merkez 600 yataklı kampüs Devlet Hastanesi, Sultanhisar Devlet Hastanesi, Karpuzlu Devlet Hastanesi, Kuyucak Entegre Hastanesi, 4 adet 112 acil istasyonu sağlık kuruluşlarından hiç haber yok, unutulmuş, Aydın halkı maalesef uyutulmuştur. Bu projeler geliştirilerek günümüz koşullarına uyarlanarak derhal gündeme alınmalı ve başlanmalıdır. Ayrıca Davutlar, İncirliova, Köşk ilçelerine 10 bin nüfusa en az 10 yatak olacak şekilde Entegre hastaneler yatırımı gündeme alınmalıdır”
TABİPLERDEN ÇAĞRI
Aydın Tabip Odası olarak tüm yerel ve genel sağlık yöneticilerine ve seçilmiş milletvekillerine çağrıda bulunan Aydın, “Aydın ilinin mevcut sağlık alt yapısı, sağlık kuruluşlarının- sağlık çalışanlarının sayısı yeterli değildir, acilen giderilmelidir. Aydın ilinin tüm sağlık verileri Türkiye ortalamasının altında olup bu Aydın halkının kaderi değildir. Bu kötü kader mahkumiyeti, yeşil yaşam alanlarını talan ederek günübirlik gecekondu modeli misali prefabrik barakalarda ülke kaynaklarının kötü kullanımı ile giderilemez.
Biz Aydın Tabip Odası olarak kesin, kalıcı ve acilen bu eksikliklerin giderilmesi için tüm kesimleri işbirliği ve göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.