Tarım Haftası etkinlikleri başladı

Tarım Haftası etkinlikleri başladı

Tarım Haftası etkinlikleri başladı

Gerçek Gazetesi
Aydında Tarım Haftası ve Tarımsal Eğitimin Başlatılmasının162. Yıldönümü etkinlileri başladı. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi tarafından Atatürk Meydanında bulunan Atatürk Anıtı önüne çelenk konularak, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Buradaki törenlere Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Karaca, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Galip Orhan, oda üyeleri ve öğretim görevlileri katıldı.
Törende konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Galip Orhan, Türkiyede ilk tarımsal eğitimin yapıldığı okulun 1846 yılında açıldığını hatırlattı. Daha sonra Cumhuriyet döneminde 1929 yılında ziraat enstitülerinin açıldığını bildiren Orhan, Ulu Önder Atatürkün girişimleriyle 1937 yılında ilk ziraat fakültemiz olan Ankara Ziraat Fakültesinin eğitime kazandırıldığını söyledi. Daha sonra İzmir ve Erzurum illerinde açıklan fakültelerin sayısının giderek arttığını belirten Orhan, Yılar içerisinde bu kurumların sayısı 28 gibi çok yüksek bir rakama ulaştı. Bu eğitim kurumlarının bölgesel olarak kurulması gerekirken, maalesef çeşitli siyasi amaçlar gözetilince ilgisiz yerlere açıldı. Bu durum nedeniyle gerektiği gibi eğitim verilemeyen ziraat mühendislerinin işsizlik sorunu ortaya çıktı. Geçen onca yılda Türk çitçisinin sorunlarının çözümü yerine anlık çözümler bulundu. Seçimler öncesi çiftçilerin ürünleri satın alındı, bugüne kadar hep yanlış ürünlere destek verildi. Tarım ürünleri ihraç eden Türkiye, ithal eden bir ülke konumuna geldi. Nüfusunun yüzde 30u tarımla uğraşan bir ülke için bu tablo utanç vericidir dedi.
Geçen sene yaşanan kuraklığın Türk çiftçisi için önemli bir uyarı konumunda olduğuna değinen Galip Orhan, bu durumun tarımın en büyük sorunu olan sulama yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya çıkardığını kaydetti. Yaşanan kuraklığın ardından ağaçlandırma çalışmalarının başlatılmasının ve damlama sulamada faizsiz krediler verilmesinin alınan doğru kararlardan birkaç tanesi olduğunu beyan eden Orhan, Türkiyenin sulanabilir 9 milyon 500 bin hektar arazisi var. Halen bu topraklarımızın ancak yüzde 50si sulanabiliyor. Yatırımların bu hızla devam etmesi halinde bu arazilerin tamamının sulanabilmesi için 60 yıl daha geçmesi gerekiyor.Artık Türkiye tarım sektörünün tahammül edecek gücü kalmadı. Bölgemiz için hayati önem taşıyan Çine Barajı Projesi gibi ülke genelindeki yatırımlar bir an önce tamamlanmalıdır diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından etkinliklere, Aydın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasında düzenlenen ve ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Ünay tarafından verilen Büyük Menderes Havzası Tarla Tarımı konulu konferans ile devam edildi. Aynı programın akşam saatlerinde ADÜ öğrencilerine tekrarlanması ile etkinliklerin bugünkü bölümü sona erecek.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.