E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

TBMM’nin 23. Dönemi hayırlı olsun

TBMM’nin 23. Dönemi hayırlı olsun

 

Türkiye, barış ve huzur içinde önemli bir seçimi geride bıraktı. Benim için önemli olan budur. Halkımız artık olgunlaşmış, aşırı derecede partizanlık yapmıyor.        

 

Başkalarının doldurmasına, şişirmesine gelmiyor. Eskiden olduğu gibi kardeş kardeşi, baba oğlu öldürmüyor. Oy sandıkları yakılmıyor. Hiç bir kimseye baskı yapılmıyor. Bunlar şimdilerde basit görünseler bile, eskiden bu ülkede yaşanıyordu. Şimdi Tanrım’a şükürler olsun, böyle manzaralar yok artık.

 

Benim dileğim, partilerimizde seçim alanlarındaki söylemlerini bir kenara bırakarak, ülkemiz ve insanımız yararlarına olan konuları TBMM’de aynı olgunlukta görüşür, yansız ve gerçekçi olarak karara bağlarlar. Çünkü mecliste bu kavgalar hep oldu ve dileriz bundan böyle olmasın.

 

TBMM’nin önünde yapılacak çok önemli işler vardır. Bu işlere kısaca değinmekte yararlar vardır. Bu işleri 23. dönem millet vekilleri başarı ile çözecek, dosta düşmana Türk ulusu’nun birlik ve beraberlik içinde, demokrasiden yana olduğunu gösterip, kimseden demokrasi dersi almaya ihtiyacı olmadığını iradesi ile ortaya koyacaktır. Şu anda meclisimiz, halkımızın çoğunluğu tarafından temsil edilmektedir. Yani bu şu demektir, oyların %85’inin temsil edildiği bir dönemdir 23. dönem. Oyların %15’i ise dışarıda kalmıştır. Seçim yasası barajı %5 olsa, bu oran daha da azalır. Bu orana bile kimse itiraz edemez. Br de geçtiğimiz 22. döneme bakalım. Oyların % 50’sinin temsilcisi mecliste idi. Oyların % 50’sinin temsilcisi dışarıda kalmıştı. İşte demokrasiye yakışmayan buydu. Bugün artık hiçbir parti ve sözcü, 23. dönem için ileri geri söyleyemez. Türkiye’de yaşayan herkesin ama az ama çok oyları oranında temsil yetkisi vardır. Haklarını bu zemin dışında aramaya kalkanlar, bu ülkeyi yıkmaya, parçalamaya, bölmeye çalışanlardır ki, meclis zaten bunların üzerine gidecektir. Türk Devleti’nin gücü tepelerine inecektir. Zaten ülke içinde bizim kardeşlikten öte bir kavgamız yoktur. Bize taş ülke dışından gelmektedir. O taşı atan ellerde yine bu mecliste, bu meclisin alacağı kararlarla kırılacaktır. Yeter ki, birbirimize saygılı olalım. Ülkemizin kutsal değerlerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine, ulusal değerlerimize sahip çıkalım.

 

23. dönemin yapacağı işler

 

1- Cumhurbaşkanı seçimi: Son günlerde üzerinde çok konuşulan bir konu idi. Erken seçimi bile bu konu getirdi. Yeni meclis, yeni Cumhurbaşkanımızı seçecektir. Anayasamızın 102. maddesi açıktır. 367 sayısını istiyor. Bu yasa ve bu madde boşuna konmamıştır. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı makamı önemli bir makamdır. Üç kuvvetin başkanıdır. Yasama, yürütme, yargı ona bağlıdır. Öyle ise bu makama oturacak kişi, devlete ve devleti temsile yetkili, yansız bir kişilik taşımalı, en az meclisin 2/3 oyuyla seçilmeli. Buna itiraz edenler, yasaları ve yasaların hüküm koyucularının ilkelerini bilmeyenlerdir. Türkiye’de ne acı ki bunu anlamayan bazı profesörler varken, halktan herkesin anlaması beklenemez. Bu anayasa ne Gül için ne d AKP için yapılmış değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve organları için yapılmıştır. Yürürlükte olduğu sürece de buna uymak zorundayız. 23. dönemde resmi olmayan sonuçlara göre, AKP 340, CHP 112, MHP 72, BĞ 27 milletvekili çıkarmışlardır. Hiçbir partinin 22. dönemde olduğu gibi 23. dönemde de Cumhurbaşkanını seçecek gücü yoktur. Öyle ise, partiler uzlaşma yoluna gidecekler ve bir başkan üzerinde anlaşacaklar, ondan sonra da seçim turlarına gideceklerdir. Anlaşma sağlandığı halde ilk turda seçilebilir. Madem ki uzlaşma istiyor, konuyu ileri geri ve dayatmacılığa sormadan uzlaşarak çözmek en akıllısıdır. Başbakanın konuşmaları da bunu gösteriyor.

 

Bu konud, şu iki ayda o kadar çok yanlış yazan ve söyleyenler gördüm ki, ben bile kendi algılama gücümden kuşkulanmaya başladım. İyi ki seçim oldu da gerçekler bir kez daha ortaya çıktı. Bu meclis, beş yıl birlikte çalışacağı Cumhurbaşkanını artık kendisi seçecek ve ileri geri konuşup, bahane aramayacaktır.

 

2- TBMM Başkanının Seçimi: Bu sorun olmaz. İktidar partisinin seçme yeterliliği vardır. Gösterilen adaylardan birini seçerler.

 

3- Hükümetin Kurulması ve Güven Oyu: Bu da sorun değil. Başbakan ve hükümet birkaç üyesi değişse de bellidir. Bunları günü geldikçe zaman zaman köşemizden aktaraacağız. Benim gönlüme göre bir meclis olmasa da halkın çoğunluğunu kucaklayan bir meclis ortaya çıkmıştır. Artık 23. Dönemin ülkemize, ulusumuza, dünyaya ve insanlarımıza hayırlı olmasını dilerken, barış dolu günlerin her yerde ve herzaman galip gelmesini Allah’tan dilerim.

  1.  


Önceki ve Sonraki Yazılar