Tezel: Güvenlik mevzuatı tam ama uygulama yok

Tezel: Güvenlik mevzuatı tam ama uygulama yok

Ali Tezel, Türkiye'de işyeri güvenliği mevzuatının tam olduğunu ancak uygulama olmadığı ve maliyetli görüldüğü için işçi ölümleri yaşandığını söyledi.

Aydın Ticaret Borsası ve İşgümder iş sağlığı ve güvenliği firmasının işbirliğiyle düzenlenen konferansta konuşan sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, Türkiye'de işyeri güvenliği mevzuatının tam olduğunu ancak uygulama olmadığı ve maliyetli görüldüğü için işçi ölümleri yaşandığını söyledi. 

Kültür değişmeden işçi ölümlerinin önüne geçilemeyeceğini kaydeden Tezel, "Madenlerde ve inşaatlardaki güvenlik için ILO’yu imzalamadık ama bizde yüzde 100 olması gereken mevzuat, yüzde 95. Öyleyse bizde günde 100 işçinin yerine 5 işçinin ölmesi lazım. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak biz iş güvenliğini sağlıyoruz ama kanuna bakıyoruz. İşçi sağlığı ve güvenliği uzmanı, işyerinde ölüme sebebiyet verecek, işçi sağlığı mevzuatına aykırı durumlar görürse bunu işverene bildirir, süre verir, 'bunu yap' der. O süre içerisinde yapmazsa da Çalışma Bakanlığı’na işvereni şikayet eder. Mevzuatımız çok harika ve güzel ama ortadan çivisini sökmüşler. İşyeri güvenliğini sağlamak ve uygulamak isteyen iş sağlığı güvenliği uzmanı, burada işe girebilir mi? Aslında patron, her şeyin ne olduğunu biliyor ama maliyeti yüksek. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri pahalıdır, verimliliği düşürür, yani işverenin asıl amacı olan kârlılığı azaltır. Böyle bir sistemi, iş sağlığı ve güvenliğine yüklemişiz. İşyeri güvenliği uzmanının, işe alımı ve para konusunda patronla arasındaki bağın koparılması gerekir." şeklinde konuştu.

Tezel ayrıca dünden bugüne sosyal güvenlik uygulamaları, son çıkan torba kanun, vergi, prim borcu, idari para cezası, Bağ-Kur emekliliği ve borcunu yapılandırma, taşeron işçiye kıdem tazminatı, gündelikçiye sigorta gibi konular hakkında bilgiler verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.